Ένοχος για δεύτερη φορά κρίθηκε ο Harvey Weinstein από δικαστήριο του Λος Άντζελες και πλέον ο 70χρονος βραβευμένος με Όσκαρ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 24 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δίκης, που διήρκησε δύο μήνες, ο Weinstein φέρεται να χρησιμοποιούσε την θέση και την εξουσία του για να παρασύρει γυναίκες σε ιδιωτικές συναντήσεις, ώστε στη συνέχεια να τους επιτεθεί.

Δύο χρόνια πριν, στην πρώτη δίκη που έγινε στη Νέα Υόρκη, είχε κριθεί ένοχος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, που αφορούσαν μια κατήγορο γνωστή ως Jane Doe 1. Η επιτροπή των ενόρκων δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ετυμηγορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς της Jennifer Siebel Newsom, της συζύγου του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Gavin Newsom, και μιας ακόμα γυναίκας γνωστής ως Jane Doe 2.

Όσον αφορά την χθεσινή απόφαση, αφορούσε ισχυρισμούς τεσσάρων γυναικών, για την περίοδο 2005-2013. Η επιτροπή των ενόρκων, αποτελούνταν από οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες, και χρειάστηκαν 9 ημέρες συζητώντας για τρεις καταγγελίες βιασμού και τέσσερις άλλες καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγγέλουσα, βρισκόταν στο Λος Άντζελες για το φεστιβάλ του ιταλικού κινηματογράφου, το 2013, όταν ο Harvey Weinstein έφτασε απρόσκλητος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της στο Μπέβερλι Χιλς και τη βίασε.

«Ο Harvey Weinstein κατέστρεψε για πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου εκείνο το βράδυ του 2013 και δεν θα το πάρω ποτέ πίσω. Η ποινική δίκη ήταν βάναυση και οι δικηγόροι του Weinstein με έβαλαν να περάσω από μία κόλαση στο βήμα του δικαστηρίου, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω μέχρι τέλους και το έκανα. Ελπίζω να μην ξαναδεί ποτέ το εξωτερικό μέρος ενός κελιού φυλακής για το υπόλοιπο της ζωής του» δήλωσε η ίδια μετά την απόφαση.

Διαβάστε ακόμη: Αναγκάστηκε για τα νούμερα: Η Μενεγάκη «ανέθεσε» στον Ουγγαρέζο αυτό που απέφευγε να κάνει στην εκπομπή της

Η Siebel Newsom, η οποία σκηνοθετούσε ένα ντοκιμαντέρ όταν έπεσε θύμα βιασμού από τον παραγωγωγό, το 2005, σε δωμάτιο ξενοδοχείου, είπε στην κατάθεσή της πως «καθόλη τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι του Weinstein χρησιμοποιούσαν τακτικές σεξισμού, μισογυνισμού και bullying για να εκφοβίσουν, να υποτιμήσουν και να γελοιοποιήσουν εμάς που επιζήσαμε. Η δίκη ήταν μια δυνατή υπενθύμιση ότι εμείς ως κοινωνία έχουμε δουλειά να κάνουμε».

Η Lauren Young, η μόνη από τις τέσσερις βασικές καταγγέλλουσες που ταυτοποιήθηκε δημόσια, είπε πως ήταν μοντέλο και επίδοξη ηθοποιός και σεναριογράφος όταν γνώρισε τον Weinstein για ένα σενάριο, το 2013. Εκείνος φέρεται να την παγίδευσε σε μπάνιο ξενοδοχείου και της επιτέθηκε σεξουαλικά.

Τον Harvey Weinstein τον έχουν καταγγείλει συνολικά περισσότερες 80 γυναίκες.