Δεν πατάει σε νόρμες, δεν αναπαράγει τα συνήθη πρότυπα και κλισέ. Μια σταρ που θα μπορούσες κάλλιστα να την περάσεις για φοιτήτρια πανεπιστημίου, ένας άνθρωπος που γουστάρει απλά και μόνο να είναι ο εαυτός του – το κέρδισε, το δούλεψε. Πιο καλό… κακό κορίτσι από την Κρίστεν Στιούαρτ δεν παίζει στο Χόλιγουντ.

Με το Love Lies Bleeding («Ματωμένος Δεσμός»), που μόλις βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Tanweer, έχουμε ένα νέο εκλεκτό δείγμα του ταλέντου της. Της ικανότητάς της να είναι γνήσια σε μια βιομηχανία που μπορεί να σε αλλοιώσει σε υπερθετικό βαθμό. Της προθυμίας της να κάνει τολμηρές επιλογές. Απαιτεί τεράστιο απόθεμα ψυχικής ενέργειας, όλο αυτό. Και δεν μπορεί παρά να μας γοητεύσει, ως εξωτερικούς παρατηρητές.

Σε αυτήν την ταινία έχουμε να κάνουμε με μια παθιασμένη ηλεκτρισμένη ερωτική ιστορία. Η υπόθεση πάει ως εξής: Η Λου, μία μοναχική μάνατζερ γυμναστηρίου, ερωτεύεται με πάθος την Τζάκι, μία φιλόδοξη μπόντι μπίλντερ που οδεύει προς το Βέγκας για να εκπληρώσει το όνειρο της. Όμως, αυτός ο έρωτας πυροδοτεί βία και κάπως έτσι αρχίζουν τα «καλά» (ή κακά, όπως το δει κανείς) σε ένα φιλμ που είναι σαν να μας φωνάζει «κλείσε εισιτήριο».

Κρίστεν Στιούαρτ
(Photo credits: Raymond Hall/GC Images)

Είναι ακόμα μια απόδειξη πως η Κρίστεν Στιούαρτ μεγάλωσε ως ηθοποιός, ωρίμασε ως άνθρωπος. Πολλοί λένε πως αυτή είναι η καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της. Ανώτερη και από αυτή ως Πριγκίπισσα Νταϊάνα, στο Σπένσερ, που της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου. To σίγουρο είναι πως συνεχίζει σε δρόμους εντελώς μακρινούς με αυτούς που την έκαναν κάποια εποχή την πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιό στον κόσμο.

Αφήνοντας (πολύ) πίσω της το Twilight, βρίσκοντας τον εαυτό της

Ήταν η εποχή που ήταν η «Μπέλα» του Twilight. Σε εκείνη την εφηβική πενταλογία (!) που είχε προξενήσει φρενίτιδα παγκοσμίως – για κάποιο λόγο που ποτέ δεν καταλάβαμε, αλλά ΟΚ, γούστα είναι αυτά, πάμε παρακάτω.

Ήταν η εποχή που η φάτσα της Κρίστεν Στιούαρτ ήταν παντού. Πάντα πλάι στον συμπρωταγωνιστή της, Ρόμπερτ Πάτινσον. Με τον οποίο ήταν ζευγάρι. Προϊόντος του χρόνου, η σχέση τους κατέληξε να είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν. Δεν ήταν μαζί γιατί το θέλανε, αλλά επειδή το ήθελε ο κόσμος. Κάτι που την έκανε να αηδιάζει. Δεν ήταν πως ήθελε να κρυφτεί – κάθε άλλο. Ήταν πως δεν ήθελε να είναι ακόμα κουτσομπολίστικη ιστορία.

Κρίστεν Στιούαρτ

Απελευθερώθηκε οριστικά και αμετάκλητα όταν έκανε το δικό της coming out, όταν συμφιλιώθηκε με τη σεξουαλικότητά της. Αυτοπροσδιορίζεται από το 2017 και δημόσια ως queer, δηλώνει ευτυχισμένη, κατασταλαγμένη.

Δεν θέλει προφανώς να μοιράζεται τα πάντα. Ούτε όμως και να αρνείται τον εαυτό της. Πέρασε πολλά άυπνα βράδια προσπαθώντας να τον βρει. Η προσοχή που έπεσε πάνω της την ζόρισε πάρα πολύ, ειδικά καθώς υπέφερε από κρίσεις άγχους, από μικρή (11 χρονών μπήκε δυναμικά στο χώρο, ως το κοριτσάκι του Panic Room δίπλα στην Τζόντι Φόστερ). Χρειάστηκε να δουλέψει πολύ με το μέσα της για να το ξεπεράσει. Θέλησε τελικά να μοιραστεί τον εαυτό της με τον έξω κόσμο. Να την καταλάβουν και να την δουν όπως πραγματικά είναι. Η αλήθεια (της) γυμνή.

«Όλα όσα έζησα δεν με σκότωσαν. Ήμουν απίστευτα αδύνατη, έδειχνα τρελή. Τώρα είμαι ΟΚ με το σώμα μου και τον εαυτό μου, και όσο πρέπει εντάξει για να συνεχίσω. Έγινα έτσι και καλύτερη ηθοποιός».

Κρίστεν Στιούαρτ
(Photo credits: Eric Charbonneau/Getty Images for A24)

Η Κρίστεν Στιούαρτ έπαψε να φοβάται

Εξερεύνησε τα όρια της, τα «θέλω» της η Κρίστεν Στιούαρτ. Ξέρει συνεπώς πού πατάει και πού βρίσκεται. Διαβάζει πολύ, γράφει ποιήματα, ψάχνεται καλλιτεχνικά, ανθρώπινα. Τολμάει πράγματα όπως το πρόσφατο εξώφυλλό της στο Rolling Stone («το πιο gay πράγμα που έκανα ποτέ», όπως συνόψισε), περιμένει πώς και πώς να αρχίσει γυρίσματα για το The Chronology of Water, μία αυτοβιογραφία της bisexual συγγραφέα Λίντια Γιούκναβιτς – της έχει γίνει εμμονή.

Κρίστεν Στιούαρτ

Έχει χαράξει τη δική της πορεία, μακριά από αυτό που την προόριζαν κάποτε, βάζοντας μπροστά το καλλιτεχνικό κομμάτι, τη σωτηρία της ψυχής – είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Παίζει σε ανεξάρτητες παραγωγές, παίζει δύσκολους ρόλους, δεν φοβάται να κολυμπήσει σε νέα νερά. Γιατί έχει πια την αυτοπεποίθηση πως μπορεί να τα βγάλει πέρα no matter what.

Το fashion κομμάτι του εαυτού της (είναι πρέσβειρα της Chanel) δείχνει αντιφατικό σε πρώτη φάση με όλο το παραπάνω εκτός συστήματος κομμάτι, είναι όμως στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο. Ακριβώς επειδή το κάνει γιατί το γουστάρει. Φοράει αυτό που θέλει, αυτό που την εκφράζει. Δίνοντάς μας μερικά πραγματικά πολύ ιδιαίτερα outfit. Δεν είναι πια στεναχωρημένη η Κρίστεν Στιούαρτ. Δεν είναι πια κάτι άλλο. Είναι ο εαυτός της και είναι καλά. Καλύτερα από ποτέ, βασικά.

Κρίστεν Στιούαρτ
(Photo credits: MEGA/GC Images)