Για πρώτη φορά από το 1981, μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας καταθέτει σε δικαστήριο, μετά τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Εδουάρδο, ο οποίος είχε καταθέσει σχετικά με υποθέσεις χαρτοπαιξίας και μοιχείας. Σειρά είχε σήμερα, ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος βρέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, μετά από μήνυση που έχει υποβάλει κατά του ομίλου MGN που εκδίδει τις εφημερίδες Daily Mirror, Sunday Mirror και People. 

Πρόκειται για μια ευρεία επίθεση στις εν λόγω εφημερίδες του ομίλου οι οποίες, όπως υποστηρίζει ο πρίγκιπας Χάρι, επηρέασαν την παιδική του ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωση του. Ισχυρίζεται ότι αυτός και η μητέρα του, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, υπέστησαν χακάρισμα, μαζί με την οικογένειά του, τους φίλους και τους βοηθούς του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 1996 ως το 2010, εν γνώσει των διευθυντικών τους στελεχών, η επιχείρηση παρακολουθούσε τα τηλεφωνήματα τους. Ο Δούκας του Σάσεξ υποστηρίζει πως πάνω από 140 δημοσιεύματα την επίμαχη περίοδο περιείχαν λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή που δεν μπορεί παρά να βασίστηκαν σε υποκλοπές.

Χάρι

Πρίγκιπας Χάρι: Κατηγορεί τον Τύπο για τον χωρισμό του με την Τσέλσι Ντέιβι

Σήμερα το δικαστήριο εστιάζει σε 33 από αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν έναν τσακωμό με τον αδερφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ, λεπτομέρειες από τη σχέση του με την πρώην σύντροφο του Τσέλσι Ντέιβι, αλλά και έναν τραυματισμό που υπέστη ο πρίγκιπας Χάρι παίζοντας ράγκμπι. Όπως επεσήμανε ο πρίγκιπας Χάρι, τα εν λόγω δημοσιεύματα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν οι πληροφορίες κατέστρεψαν προσωπικές του σχέσεις και του προκάλεσαν «γενική παράνοια».

Όσον αφορά τη σχέση του με την Τσέλσι Ντέιβι, κατηγορεί την προσοχή του Τύπου για την απόφαση της να χωρίσουν λέγοντας ο πρίγκιπας Χάρι στην κατάθεσή του πως «πήρε την απόφαση ότι η βασιλική ζωή δεν ήταν για εκείνη, κάτι που ήταν απίστευτα δύσκολο για μένα εκείνη την εποχή».

Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του συνηγόρου του πρίγκιπα Χάρι ότι η Mirror παρακολουθούσε το τηλέφωνο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε συνομιλίες που είχε το 1997 με τον δημοφιλή κωμικό Μάικλ Μπάριμορ, θέλοντας να τον βοηθήσει σε κάποια προσωπική κρίση.

Πρίγκιπας Χάρι: Τι είπε για το αν Τζέιμς Χιούιτ είναι ο αληθινός του πατέρας

Ο Χάρι είπε, επίσης, πως όταν ήταν έφηβος άκουγε σκληρές και προσβλητικές ιστορίες σχετικά με το κατά πόσο ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο αληθινός του πατέρας. Λεγόταν έντονα πως της ήταν καρπός της παράνομης σχέση της Νταϊάνα με τον Τζέιμς Χιούιτ.

Ήταν 18 ετών όταν άκουσε για πρώτη φορά «μια φήμη ότι ο βιολογικός μου πατέρας ήταν ο Τζέιμς Χιούιτ, ένας άντρας με τον οποίο η μητέρα μου είχε σχέση μετά τη γέννησή μου» και πρόσθεσε: «Την εποχή που δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο και άλλα παρόμοια με αυτό, δεν ήξερα ότι η μητέρα μου είχε γνωρίσει τον Ταγματάρχη Χιούιτ παρά μόνο μετά τη γέννησή μου. Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι κάτι για το οποίο έμαθα μόλις το 2014, όταν ήμουν γύρω στα 30.

Ο πρίγκιπας Χάρι συμπλήρωσε επίσης πως: «Ήθελαν οι εφημερίδες να βάλουν αμφιβολίες στο μυαλό του κοινού, ώστε να με εκδιώξουν από τη βασιλική οικογένεια;».

Χάρι

Στην κατάθεση του ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρει πως επίσης πως «αυτή τη στιγμή, η χώρα μας κρίνεται παγκοσμίως από την κατάσταση του Τύπου και της κυβέρνησής μας, και τα δύο πιστεύω ότι βρίσκονται στον πάτο». Εξήγησε πως η κυβέρνηση «φοβόταν να αποξενώσει» τον Τύπο και αυτό ήταν «απίστευτα ανησυχητικό για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο όμιλος MGN αρνείται τις κατηγορίες ενώ παράλληλα η νομική του υπηρεσία έχει ζητήσει να εκπέσουν οι κατηγορίες καθώς έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από τη διάπραξη των καταγγελλομένων αδικημάτων. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο εν λόγω όμιλος έχει παραδεχθεί παρακολουθήσεις τηλεφώνων, για τις οποίες μάλιστα έχει καταβάλει αποζημίωση 100 εκατομμύρια στερλίνες στα θύματα του.

Σημειώνεται πως ενάγοντες είναι ακόμα δύο ηθοποιοί, ο Μάικλ Τέρνερ και η Νίκι Σάντερσον, καθώς και η Φιόνα Γουάιτμαν, πρώην σύζυγος του ηθοποιού Πολ Γουάιτμαν.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ενώ εκκρεμούν δύο ακόμη παρόμοιες υποθέσεις κατά των εφημερίδων Daily Mail και Sun, σε βάρος των οποίων ο πρίγκιπας Χάρι έχει καταθέσει επίσης αγωγές για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών.