Ο δίαυλος συνεργασίας και επικοινωνίας για επενδύσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι πιο ανοιχτός από ποτέ και έτοιμος να υποδεχτεί την κίνηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαρκή ανταλλαγή ιδεών, σχεδίων και συμφωνιών, οι οποίες μεταξύ άλλων οδηγούν στο σήμερα στην ανάπτυξη broadband καλωδίου απ’ τη Σιγκαπούρη ως τη Γένοβα, διασυνδέοντας απευθείας την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως αναφέρει το newmoney.gr, επίκεινται πέντε ραντεβού ανάμεσα σε αραβικά funds και σε τρεις ιδιωτικούς ομίλους, τον Όμιλο Μυτιληναίου, τον Όμιλο Κοπελούζου και τη Lamda Development. Παράλληλα, υπάρχουν δύο μεγάλα πρότζεκτ σε Θριάσιο και Αλεξανδρούπολη που αποτελούν βασικούς πυλώνες στην επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Ως προς το broadband καλώδιο που θα αλλάξει τον ψηφιακό κόσμο στις δύο χώρες, είναι ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας που ονομάζεται «East to Med data Corridor» (EMC). Αυτό το έργο θα κάνει την Ελλάδα την ανατολικότερη πύλη ψηφιακών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σαουδική Αραβία «Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο» (Regionan Digital Hub).

Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης προβλέπεται να πέσουν οι υπογραφές για το πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη των δύο χωρών που διαβουλεύονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μέσα απ΄αυτό το πλαίσιο θα προβλέπεται ο τρόπος λειτουργίας για το «Όχημα Ειδικού Σκοπού» και ο τρόπος υλοποίησης του έργου. Το παρόν χρονοδιάγραμμα θέλει το πρότζεκτ να ενεργοποιείται στις αρχές φθινοπώρου και να ολοκληρώνεται το χειμώνα του 2025.

Η επενδυτική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία έχει ενταθεί τα τελευταία 2 χρόνια και ισχυροποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στο Ριάντ μαζί με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων.

Ως προς τα ιδιωτικά πρότζεκτ, οι όμιλοι Μυτιληναίου και Κοπελούζου θα συναντηθούν με επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η Lamda Development θα ξεναγήσει εκπροσώπους του αραβικού real estate και τουρισμού στο Hellinikon Project που αναμένεται να αποτελέσει σε 2 χρόνια έναν τεράστιο πόλο έλξης για τον αθηναϊκό τουρισμό.

Στο Θριάσιο το ενδιαφέρον αφορά στο Enterprise Greece, ένα πρότζεκτ που επικεντρώνεται στα logistics, τις μεταφορές και τις κατασκευές. Τέλος, μια ομάδα Σαουδαράβων επενδυτών από τον χώρο της ναυτιλίας, θα ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη για να δει τις υποδομές στο λιμάνι και τα σχέδια για την μελλοντική του ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του FRSU που θα κατασκευάσει η Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου. Είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό το ενδιαφέρον να στραφεί και γύρω από τον σταθμό LNG που εγκαινιάστηκε ως πρότζεκτ πριν από ένα μήνα περίπου.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Neom: Ποια είναι η αλήθεια πίσω από την οικολογική πόλη στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας;

Σαουδική Αραβία: Σπάνια φαινόμενα χιονόπτωσης και χαλαζόπτωσης στην μεγαλύτερη έρημο της χώρας

Red Sea Project: Ένα βιώσιμο θέρετρο στην Σαουδική Αραβία που βρίσκεται στο επίκεντρο οικολογικής διαμάχης