Το Red Sea Project, ένα  βιώσιμο τουριστικό θέρετρο που πρόκειται να κατασκευαστεί σε ένα νησί της Σαουδικής Αραβίας εντός της Ερυθράς Θάλασσας, κατενθουσίασε τους πάντες όταν προβλήθηκε από την εταιρεία Foster + Partners. Θεωρήθηκε ότι εκεί θα μπορούν να παραθερίζουν εκατομμυριούχοι επισκέπτες.

Πλέον όμως, το έργο που ονομάζεται Ummahat AlShaykh Hotel 12, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ξεκίνησε ένα διάλογος σχετικά με το πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Κυριολεκτικά έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» ακόμα και στους επενδυτές της Σαουδικής Αραβίας, παρότι πρόκειται εκ πρώτης όψεως για ένα φιλόδοξο έργο.

Το έργο αναπτύσσεται σε ένα αρχιπέλαγος 90 μη ανεπτυγμένων νησιών μεταξύ των πόλεων Umluj και Al Wajh στη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας. Οραματίζονται να μετατραπεί στην «πιο φιλόδοξη τουριστική ανάπτυξη του κόσμου».

Γιατί το Red Sea Project δεν θεωρείται τόσο φιλόδοξο όσο δείχνει

Η βιωσιμότητα έχει και μια πτυχή που δεν αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης. Οι πλούσιοι παραθεριστές θα φτάνουν με ακριβά αυτοκίνητα και θα προσγειώνονται με ιδιωτικά τζετ σε ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο που έχει κατασκευαστεί. Με λίγα λόγια θα επιβαρύνουν ένα μέχρι στιγμής παρθένο τοπίο.

Στα σχέδια συμπεριλαμβάνονται εξοχικές κατοικίες με ξύλινη στέγη, εστιατόρια και χώρους καθιστικού σε όλο το νησί. Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει πολλές luxury σουίτες που στηρίζονται σε ξύλινους πασσάλους πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι από έναν κυκλικό διάδρομο.

Η εταιρεία υποστηρίζει το περιβάλλον δεν θα επηρεαστεί και δεν θα χαλάσει η φυσική ομορφιά του. Απεναντίας τόνισαν ότι το περιβάλλον θα επωφεληθεί από το Project. «Αυτό μας οδήγησε σε όλο το σχέδιο από την αρχή μέχρι το τέλος, και αυτό είναι που συνεχίζουμε να προσπαθούμε» είπαν οι αρχιτέκτονες. Το έργο της Ερυθράς Θάλασσας στοχεύει να είναι «100 τοις εκατό ουδέτερο από άνθρακα». Θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα απαγορεύεται το πλαστικό μιας χρήσης και θα μαζεύουν τα απόβλητα από τα ξενοδοχεία που θα πηγαίνουν σε χωματερές.

Photo: Akt-Uk.com