Την ανάγκη να υπάρξει και τρίτη, αναμνηστική δόση μετά από κάποιους μήνες αναδεικνύει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στην έρευνα που εξετάστηκαν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, τα αποτελέσματα δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα τους στις 90 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, μειώνεται αρκετά, με αποτέλεσμα αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, να έχει σχεδόν ίδιο ιικό φορτίο με έναν μη εμβολιασμένο.

Δικαιολογημένα φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει ήδη στο Ισραήλ να προχωρούν σε τρίτη δόση σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, ενώ εντός της επιστημονικής κοινότητας έχει γίνει κατανοητό από έρευνες που έγιναν στις αρχές καλοκαιριού πως μια τρίτη δόση από 6 μήνες ως 48 εβδομάδες μετά τη δεύτερη, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι κυρίως στις μεταλλάξεις, μιας και η αποτελεσματικότητα στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού είναι υψηλή.

«Το γεγονός πως βλέπουμε υψηλότερα ιικά φορτία υποδεικνύει πως πράγματι η επίτευξη συλλογικής ανοσίας ενδέχεται να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση» εξηγεί ο ερευνητής στην Οξφόρδη, Κουν Πάουλς.

https://www.intronews.gr/3434-2-covid-19-meta-ta-emvolia-ta-farmaka-ti-edeixe-i-elliniki-erevna-gia-to-eispneomeno-farmako-toy-israil

Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer έχουν αποτελεσματικότητα 68% και 85% έναντι της μετάλλαξης Δέλτα στις δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Τα ποσοστά αυτά πέφτουν στο 61% και 75% αντίστοιχα με το πέρας των 90 ημέρων. «Και τα δύο εμβόλια αυτά, μετά τις δύο δόσεις, τα πάνε πολύ καλά έναντι της Δέλτα. Όταν ξεκινάς πάρα πολύ ψηλά έχεις δρόμο να διανύσεις» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, κ. Σάρα Ουόκερ. Η μείωση της αποτελεσματικότητας πάντως δεν είναι μια διαδικασία συνεχής στο πέρασμα του χρόνου, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, σταθεροποιείται στα προαναφερθέντα ποσοστά μετά από 4-5 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Τόσο η Pfizer όσο και η AstraZeneca έχουν αναγνωρίσει αυτή την μείωση και μελετούν με τις επιστημονικές τους ομάδες το διάστημα που διαρκεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα, αλλά και πόσο καιρό μετά θα απαιτηθεί μια τρίτη δόση.

Τα ευρήματα πάντως της Οξφόρδης έχουν επιβεβαιωθεί κι από τον CDC των ΗΠΑ, τον οργανισμό που επιστρατεύεται σε περιπτώσεις πανδημίας, επιδημίας και λοιμώξεων σε μεγάλη κλίμακα, γι΄αυτό ο Άντονι Φάουτσι και ο Τζο Μπάιντεν προανήγγειλαν τρίτη δόση από τον Σεπτέμβριο.

Η έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Βρετανίας.