Την ίδια ώρα που πάμπολλες μελέτες γίνονται για τον έλεγχο των αντισωμάτων στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια και την ίδια ώρα που η εμφύλιος διχάζεται για το αν πρέπει να το κάνουν, ένα νέο εμβόλιο «Pan-Corona» είναι υπό εξέταση. Ο γραμματέας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας, Δρ Renu Swarup, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ινδίας (ΔΑΙ) εργάζεται για εμβόλια με την απαραίτητη τροποποίηση για την καταπολέμηση τυχόν στελεχών του COVID-19.

Το τμήμα βιοτεχνολογίας είπε ότι ένα εμβόλιο με την ένδειξη «Pan-Corona» βρίσκεται σε εξέλιξη. Για την προσπάθεια που έκανε το Τμήμα Βιοτεχνολογίας για τον χειρισμό του COVID-19, είπε: «Συνεργαζόμαστε με την επιστημονική κοινότητα για να δώσουμε λύσεις για την καταπολέμηση του COVID».

Στο εμβόλιο Messenger RNA (mRNA), είπε ότι οι δοκιμές φάσης 2 και 3 φάσης του εμβολίου mRNA θα ξεκινήσουν σύντομα. Έχουν την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης που δόθηκε για το εμβόλιο DNA και τον δικό τους υποψήφιο mRNA που είναι πιθανό να περάσει στη δεύτερη φάση, τρίτη φάση, οποιαδήποτε στιγμή τώρα.

Εξηγώντας την οικονομική υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στην παραγωγή και την έρευνα εμβολίων, πρόσθεσε: «Σήμερα έχουμε ένα από τα ισχυρότερα οικοσυστήματα στη χώρα για βιοφάρμακα. Δεν πρόκειται να είναι τώρα μόνο για τον COVID. Αυτή είναι σαφώς η ετοιμότητά μας για την Ινδία να γίνουμε παγκόσμιος ηγέτης βιοκατασκευής σε παγκόσμιο επίπεδο βιοφαρμάκων τα επόμενα χρόνια ».

Γιατί είναι αναγκαίο ένα pan-corona εμβόλιο

Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι ο κορονοϊός θα σκοτώσει μεταξύ 9-18 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.  Η πανδημία πιθανότατα θα προκαλέσει όλεθρο για πολλά χρόνια ακόμη, παρά την αξιοσημείωτη ταχύτητα ανάπτυξης εμβολίων. Παράλληλα εμπόδιο αποτελεί η εμφάνιση νέων παραλλαγών που σαρώνουν τον κόσμο, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για την επιτυχία του εμβολιασμού και των επερχόμενων θεραπειών.

Ο COVID-19 είναι στην πραγματικότητα το τρίτο μεγαλύτερο ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών που προκλήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες από έναν νέο κορονοϊό που μεταπήδησε από ζώα σε ανθρώπους, ενώ οι άλλοι δύο ήταν οι Sars και Mers.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μελλοντικό μοτίβο του SARS-CoV-2. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε θύλακες σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει ενδημικό, όπως έγινε και η γρίπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αριθμός των λοιμώξεων παραμένει σχετικά σταθερός με περιστασιακές εξάρσεις που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πανδημία. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο μπορεί να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε όλο τον κόσμο και πόσο διαρκεί η ανοσία μετά από φυσική μόλυνση ή εμβολιασμό.

https://www.intronews.gr/4203-2-sarigiannis-60-thanatous-8-000-krousmata

Η καλύτερη λύση θα ήταν η ανάπτυξη ενός και μόνο εμβολίου, που θα βοηθούσε στην προστασία από όλες τις τρέχουσες μεταλλάξεις του κορονοϊού και τυχόν άλλες που θα προκύψουν στο μέλλον. Χωρίς αυτό, ο κόσμος κινδυνεύει από επαναλαμβανόμενες πανδημίες.

Δύο ειδικοί στον τομέα, η Lara Marks, ιστορικός της ιατρικής με ενδιαφέρον για τη βιοτεχνολογία και τα εμβόλια, και ο Ankur Mutreja, που έχει εμπειρία στην παρακολούθηση εστιών και την ανάπτυξη εμβολίων για μολυσματικές ασθένειες, μιλούν για το πώς θα ήταν να αναπτυχθεί ένα pan-corona εμβόλιο – και κατά πόσο είναι δυνατό να συμβεί-.

Φαίνεται ότι υπάρχει ένας αριθμός ενθαρρυντικών υποψηφίων για εμβόλια και είναι πιθανό μάλιστα να αναπτυχθεί για χρήση σε ανθρώπους εντός 12 μηνών. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τις γενετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας. Το κάνουν αυτό ακολουθώντας το συνολικό RNA (γονιδίωμα) του ιού που συλλέγεται από δείγματα ασθενών. Το γονιδίωμα είναι το πλήρες σύνολο γενετικών οδηγιών που χρειάζεται ένας οργανισμός για να λειτουργήσει.

Στην Κίνα το μελετούν από τον πρώτο κιόλας ασθενή που εισήχθη σε νοσοκομείο, δηλαδή από τον Ιανουάριο 2020. Στοιχεία υπήρχαν, καθώς ο νέο κορονοϊός είναι στενός συγγενής του SARS-CoV-1, ενός ανθρώπινου κοροναϊού που προκάλεσε ένα ξέσπασμα μιας σοβαρής αναπνευστικής νόσου SARS που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 2002 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες χώρες.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί ένα pan-corona εμβόλιο

Η δημιουργία ενός καθολικού εμβολίου (pan-corona) είναι από μόνη της πολύ δύσκολη. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει για χρόνια αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να δημιουργήσουν ένα καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη.

Ούτε κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα για τον HIV. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή οι επιφανειακές πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτούς τους ιούς αλλάζουν συχνά την εμφάνισή τους. Αυτό καθιστά δύσκολο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίσει τον ιό. Λόγω της μελέτης και της ανάπτυξης της τεχνολογίας, αναπτύσσουν τώρα αυτή τη τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν ένα καθολικό εμβόλιο για τους κορονοϊούς.