Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να πείσουν τους αντιεμβολιαστές για τη χρησιμότητα των εμβολίων, έρχονται καλά νέα από την πλευρά των φαρμάκων κατά του κορωνοϊού. Μετά το πέρας της δεύτερης φάσης της κλινικής μελέτης για το φάρμακο από το Ισραήλ, η οποία έγινε στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα, ήρθε η σειρά για το φάρμακο της Pfizer να μπει στο δεύτερο στάδιο.

Όπως ανακοίνωσε ο Αλμπέρ Μπουρλά, CEO της εταιρείας, το φάρμακο που θα λαμβάνεται από το στόμα, αφορά μόνο σε ενήλικες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν μπει σε διαδικασία νοσηλείας.

«Η επιτυχία κατά του COVID19 πιθανότατα θα απαιτήσει τόσο εμβόλια όσο και θεραπείες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε την είδηση ότι ξεκινήσαμε μια μελέτη Φάσης 2 (από τις 3) του αντιιικού μας υποψηφίου (φαρμάκου με λήψη από το στόμα), ειδικά σχεδιασμένου για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2- σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες χαμηλού κινδύνου».

Το φάρμακο PF-07321332 θα δοκιμαστεί σε 1.140 ανθρώπους, σε συνδυασμό με ριτοναβίρη και ευελπιστεί να γίνει το δεύτερο φάρμακο μετά τη ρεμδεσιβίρη.

Η Pfizer έχει και ανταγωνισμό σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικάνικη Merck & Co Inc  είναι ήδη στο τρίτο στάδιο για τη μολνοπιραβίρη, ενώ υπάρχει και η ελβετική Roche Holding AG.

* Φωτογραφία: Unsplash/ Spencer Davis