Ένα φάρμακο που σταματά τη μόλυνση από τον ιό HIV έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική προληπτική θεραπεία όπως επιβεβαιώνεται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε 24.000 άτομα που το έλαβαν σε όλη την Αγγλία, έχουν χαρακτηριστεί ως «καθησυχαστικά», αφού χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν ήδη PrEP.Η φιλανθρωπική οργάνωση για τον HIV, το Terrence Higgins Trust, ζητά ευκολότερη πρόσβαση στο φάρμακο, καθώς πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ηγήθηκε της δοκιμής PrEP Impact με το Νοσοκομείο Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust. Με χρηματοδότηση από το NHS England, πραγματοποιήθηκε σε 157 κλινικές σεξουαλικής υγείας σε όλη την Αγγλία μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιουλίου 2020.

Η μελέτη βρήκε ότι η χρήση του PrEP, επίσης γνωστής ως προφύλαξη πριν από την έκθεση, μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV κατά περίπου 86% όταν χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή – λαμβάνοντας υπόψη την ασυνεπή ή εσφαλμένη χρήση. Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο είναι 99% αποτελεσματικό.

Ο Δρ John Saunders, σύμβουλος σεξουαλικής υγείας και HIV που εργάστηκε στη μελέτη, είπε: «Αυτή η δοκιμή απέδειξε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του PrEP στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και, για πρώτη φορά, έδειξε την προστατευτική δράση που αναφέρθηκε από προηγούμενες δοκιμές. αλλά σε κλίμακα και παρέχεται μέσω συνήθων υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας στην Αγγλία».

Η φιλανθρωπική οργάνωση Terrence Higgins Trust για τον HIV χαιρέτισε τη δημοσίευση της μελέτης, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα για να αυξηθεί η πρόσβαση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το φάρμακο, ιδιαίτερα μεταξύ ορισμένων μειονοτικών ομάδων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ζητούσε να διατεθεί το PrEP στα φαρμακεία και στο διαδίκτυο για να διευρυνθεί η πρόσβαση σε αυτό.

Ο Δρ Saunders είπε ότι αν και η κλινική επιτυχία του φαρμάκου είχε αποδειχθεί, αυτή η μελέτη αποκάλυψε άλλες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του.

«Παλιότερα, δεν ξέραμε πόσοι άνθρωποι θα το ήθελαν, θα το έπαιρναν ή πόσο καιρό θα έμεναν σε αυτό», είπε.

«Τώρα γνωρίζουμε σε ποιον χορηγείται η συνταγή και μπορούμε να συνεργαστούμε με κλινικές για να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερους ανθρώπους να το λάβουν».

Σχολίασε δε, ότι η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ιδιαίτερα από το εάν το φάρμακο λαμβάνεται σωστά.


Ο Χάρι Ντοντ, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πολλές δοκιμές PrEP, είπε ότι η λήψη του φαρμάκου ήταν «ενδυναμωτική» γι ‘αυτόν, καθώς δεν φοβάται πλέον να κολλήσει τον ιό HIV

«Τώρα έχω το αυτοπεποίθηση να αγαπώ ελεύθερα».

Ωστόσο, ο κ. Dodd, 33, από το βόρειο Λονδίνο, είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχει ένα «στίγμα» που συνδέεται με το ναρκωτικό, καθώς είναι «σεξουαλικά συνδεδεμένο και ιστορικά συνδεδεμένο με τις ομοφυλοφιλικές κοινότητες».

Το UKSHA είπε ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για μηδενικές μεταδόσεις HIV έως το 2030, αλλά ότι περισσότεροι άνθρωποι έπρεπε να το πάρουν.

Ο Δρ Σάντερς είπε ότι ενώ οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο, πολλοί άνθρωποι από άλλες ομάδες, όπως οι στρέιτ γυναίκες, θα ωφεληθούν από τη λήψη του.

Το PrEP, το οποίο περιέχει τα φάρμακα θεραπείας για τον HIV, tenofovir disoproxil και emtricitabine, δρα εμποδίζοντας τον HIV να εισέλθει στο σώμα και δημιουργώντας αντίγραφα του εαυτού του.

Η απόφαση να γίνει η θεραπεία ευρέως διαθέσιμη στο NHS στην Αγγλία το 2020 βασίστηκε εν μέρει σε προηγούμενα ευρήματα αυτής της έρευνας, καθώς και σε αποτελέσματα παλαιότερων κλινικών δοκιμών.

Ο John Stewart, Διευθυντής Εξειδικευμένης Θέσης στο NHS Αγγλίας και συμπρόεδρος του PrEP Impact Trial Oversight Board, δήλωσε: «Όχι μόνο η δοκιμή απέτρεψε άμεσα πολλές περιπτώσεις HIV, βοήθησε στην ομαλοποίηση της χρήσης του PrEP, αφαιρούσε το στίγμα και άνοιξε το τρόπος για μια κλινικά και οικονομικά αποδοτική υπηρεσία PrEP που παραγγέλνεται τακτικά, αλλά συνέβαλε επίσης πολύ στον στόχο μας να τερματίσουμε νέα κρούσματα HIV έως το 2030. Είμαστε χαρούμενοι που το PrEP έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό HIV και οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν δωρεάν από τις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας».