Η κούκλα Amal, που στο πέρασμά της προκάλεσε εθνικό διχασμό στην Ελλάδα, κατέφθασε και στην Ιταλία. Μετά από τις επεισοδιακές σκηνές μίσους στη χώρα μας, όλα θα τα περίμενε. Φαίνεται, όμως, ότι στην γειτονική χώρα την υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες.

Σε αντίθεση με όσα ακούστηκαν από τον εκκλησιαστικό χώρο στην Ελλάδα – ότι δηλαδή θα ισλαμοποιήσει τα παιδιά- ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε την Amal, αντί να την απωθήσει, όπως συνέβη για παράδειγμα στα Μετέωρα.

Την υποδέχτηκε στο Βατικανό, δίνοντας έτσι αξία στην παρουσία της κούκλας. Στη φωτογραφία από την υποδοχή της Amal, ο Πάπας φαίνεται να απλώνει το χέρι του χαμογελαστός και να ακουμπάει την κούκλα. Πρόκειται για μια συμβολική στιγμή, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και όχι να διχάσει.

Τι συνέβη με την Amal στα Μετέωρα

Το τοπικό συμβούλιο των Μετεώρων, ψήφισε την απαγόρευση της Amal. Συγκεκριμένα, δεν δέχτηκαν να περπατήσει στο χωριό της Καλαμπάκας, γνωστό για τα ορθόδοξα μοναστήρια, που χτίστηκαν πάνω σε πανύψηλους βραχώδεις σχηματισμούς.

Η ένσταση που προέβαλαν αρκετά μέλη του συμβουλίου ήταν ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε μια μαριονέτα που απεικονίζει μουσουλμάνο πρόσφυγα να εμφανίζεται σε χριστιανικούς χώρους.

Ο τοπικός επίσκοπος αντιτάχθηκε στο έργο για αυτόν τον λόγο, ενώ μια ομάδα παραπονέθηκε ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να φέρει περισσότερους πρόσφυγες σε μια χώρα που έχει ήδη δεχτεί δεκάδες χιλιάδες. Ο Σύλλογος Μετεώρων ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ αναφέρθηκε στο πρότζεκτ σαν «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο» με πρωταγωνίστρια «μια μουσουλμάνα κόρη που συνδέθηκε με χορτοφαγία και τα συναφή».

https://www.intronews.gr/4337-2-koukla-amal-kai-project-the-walk

Είχε κανονιστεί να περπατήσει κοντά στα μοναστήρια και να κάνει ένα πικνίκ με παιδιά της περιοχής, είπε ο David Lan, ένας από τους παραγωγούς του project. Η ομάδα του έχει εξασφαλίσει την έγκριση από τις περιφερειακές αρχές για την εκδήλωση, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να πάνε αλλού. «Αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι, δεν πάμε».