Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε στα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς και για τα σενάρια για τρίτη δόση εμβολίου. Συγκεκριμένα, είπε χαρακτηριστικά πως επρόκειτο να εισηγηθεί της Επιτροπής για τον γενικό πληθυσμό.

Για την ώρα, με βάση τις εισηγήσεις «παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να πάνε σε αναμνηστική δόση. Αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι», μέχρι στιγμής. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης, αν κρίνουν οι ειδικοί πως πρέπει να εμβολιαστεί με τρίτη δόση όλος ο πληθυσμός, αυτό και θα γίνει.

https://www.intronews.gr/5216-2-tsakris-thetikos-gia-tin-triti-dosi-emvoliou-prepei-na-prolavoume-ta-gegonota

«Όχι» στη τρίτη δόση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

«Εμείς δεν ζητάμε κάτι, εκείνοι μας λένε επιστημονικά τι πρέπει να κάνουμε. Αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται είτε για όλο τον πληθυσμό είτε μετά από ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, θα ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις», προσέθεσε σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως όσο παραμένει ανεμβολίαστο ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού στις υποανάπτυκτες χώρες, δεν είναι σωστό να χορηγηθεί τρίτη δόση σε υγιή άτομα.

«Δεν είναι σωστό να χορηγούμε την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε υγιή άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά, πετώντας το μπαλάκι στο γήπεδο των εύπορων κρατών. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «CNBC», «σε oρισμένες χώρες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι μόλις 2% οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι στην Αφρική», τόνισε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει η τρίτη δόση εμβολίου, όπου σχεδόν το 54% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Εξού και ο ΠΟΥ κάλεσε εκ νέου τα εύπορα κράτη να σταματήσουν τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid με την ελπίδα να καταστούν διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια για τις φτωχές χώρες με χαμηλό ποσοστό ανοσοποίησης.

«Ο ΠΟΥ δεν διαθέτει επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να «συγχωρήσει» την ευρεία χορήγηση της ενισχυτικής δόσης», τόνισε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες για τα εμβόλια από τον περασμένο χειμώνα, ζητώντας από τους ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων να επιβάλουν μορατόριουμ στην τρίτη δόση του εμβολίου έως το τέλος του έτους για να προωθήσουν τα πλεονάζοντα εμβόλια σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

«Υπάρχουν χώρες με εμβολιαστική κάλυψη που είναι κάτω από το 2%, οι περισσότερες από αυτές στην Αφρική, και οι οποίες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη και τη δεύτερη δόση», τόνισε ο Τendros και πρόσθεσε: «Το να ξεκινάς με την χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης, ειδικά σε υγιή άτομα, πράγματι δεν είναι σωστό».