Αν κάτι μπορούμε να πούμε για τη μόδα, κατά τη δεκαετία του 1990, είναι πως δεν είχε όρια και στερεοτυπικά κλισέ. Τα φθαρμένα και φαρδιά παντελόνια είχαν την τιμητική τους, ενώ πολλοί άντρες της τότε γενιάς, επέλεγαν να αφήνουν εκτεθειμένα τα μποξεράκια τους, σε σημείο που πολλές φορές αναρωτιόμασταν για το κατά πόσο βολικό και άνετο είναι αυτό το outfit. Την τάση αυτή, βέβαια, την ξεκίνησαν οι skaters και οι καλλιτέχνες της hip hip, και πολύ γρήγορα την έκαναν δημοφιλή.

Ωστόσο, μετά το 2000, πολλές αμερικανικές πολιτείες πέρασαν νόμους που απαγόρευαν την συγκεκριμένη πρακτική, την οποία πολλοί αντιλαμβάνονται ως διάκριση απέναντι στους μαύρους. Αναρωτιέστε όμως γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί ο οίκος Balenciaga αποφάσισε να την επαναφέρει στο σήμερα, προκαλώντας όμως έντονες αντιδράσεις.

https://www.intronews.gr/5233-2

Συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε στη συλλογή της ένα παντελόνι αξίας 1.190 δολαρίων, που περιλαμβάνει ενσωματωμένο εσώρουχο τύπου μπόξερ, το οποίο προεξέχει στο πάνω μέρος, μιμούμενο ακριβώς το στυλ που προαναφέραμε. Από πολύ κόσμο θεωρήθηκε πως το εν λόγω ρούχο προσβάλλει την κουλτούρα των μαύρων, με τον Οίκο – μέσω της επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ- να εξηγεί πως συχνά συνδυάζει κομμάτια σε ένα μοναδικό ρούχο, φέρνοντας ως παράδειγμα «κομμάτια τζιν πάνω από παντελόνια φόρμας και πουκάμισα με κουμπιά πάνω από t-shirt» και πως το παντελόνι που κυκλοφόρησε αποτελεί «επέκταση αυτού του οράματος».

Στα κοινωνικά μέσα και δη στο Tik Tok, το παντελόνι χαρακτηρίστηκε ρατσιστικό. Ένας χρήστης με την ονομασία Mr200m, είδε το παντελόνι να πωλείται στο Λονδίνο και δημοσίευσε ένα βίντεο, όπου κάποιος ακούγεται να λέει: «Αυτό φαίνεται πολύ ρατσιστικό… Έχουν ράψει μποξεράκι μέσα από την φόρμα».

@mr200m__You know when something feels racist ?? @sxbwxyy I have questions #fypシ♬ original sound – Mr200m

Το βίντεο μετράει πάνω από 1.6 εκατομμύρια προβολές, με τους περισσότερους χρήστες, από την άλλη, να θεωρούν πως δεν υπάρχει ρατσισμός σε ένα ρούχο, ειδικά όταν αυτό το στυλ ήταν πολύ συνηθισμένο στη δεκαετία του ’90.

«Τα φαρδιά ρούχα υπήρξαν σημαντικά για τους Αφροαμερικανούς. Ωστόσο εταιρείες όπως η Balenciaga εκμεταλλεύονται το στιλ και την κουλτούρα των μαύρων για κέρδος», σημείωσε η Marquita Gammage, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αφρικανικών Σπουδών του California State University.

Ο Balenciaga, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μπάινει στο στόχαστρο. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, συγκεκριμένα το 2018, είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη για ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο ίντερνετ και έδειχνε έναν Κινέζο πελάτη να δέχεται επίθεση σε πολυκατάστημα στο Παρίσι. Το περιστατικό προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στα κινεζικά social media, με το hashtag #BoycottBalenciagaDiscriminatesAgainstChinese να μετρά τουλάχιστον 29 εκατομμύρια views.

https://www.intronews.gr/4925-2-knee-high-chunky-boots-oi-botes-pou-tha-forame-olo-to-fthinopor