Μόλις πριν από 2 μήνες, ο Kanye West εμφανιζόταν στην Εβδομάδα Μόδας και έκανε άνοιγμα στο σόου του Balenciaga και αποτελούσε ένα σημαντικό πρότζεκτ για τον Οίκο. Πέρασαν λίγα 24ωρα και τα αντισημιτικά σχόλια του Kanye ανάγκαζαν τον Οίκο να διακόψει μαζί του οιαδήποτε συνεργασία και να βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για το ότι εξ αρχής συνεργάστηκε μαζί του. Ήταν όμως μια στιγμή που βρήκε την ευκαιρία να δείξει την ηθική του.

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα, η απόσταση που διήνυσε ο Οίκος είναι μόνο προς τα κάτω. Η πορεία προς τη δημιουργία, το να είσαι διαρκώς σε ένα state of creativity, αρχίζει και σου ξεκλειδώνει πολλά από τα ταμπού και κάπου το μέτρο μπορεί να χαθεί. Κι αν χαθεί, χρειάζεται μόνο τύχη για να μη βρεθείς εκεί που βρέθηκε ο Demna, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Balenciaga που έστησε την καμπάνια με τα παιδάκια και τα λούτρινα με τα bdsm στοιχεία.

Μέσα σε περίπου 10 μέρες από την κυκλοφορία της καμπάνιας, έχουν βγει αρκετές ανακοινώσεις από τον Οίκο και τους εμπλεκόμενους, αλλά και από αρκετούς που έχουν συνδεθεί με το brand Balenciaga και κλήθηκαν να πάρουν αποστάσεις από τον Οίκο.

Η καταδίκη Κωστέτσου-Κονδυλάτου και η συγγνώμη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Balenciaga

Ο Demna είναι το κεντρικό πρόσωπο στις κατηγορίες και η αιτία που ο Balenciaga κατηγορείται για άντρο παιδοφιλίας, με το cancel του brand να έχει φτάσει ως την Ελλάδα, όπου Βασίλειος Κωστέτσος και Περικλής Κονδυλάτος καταδίκασαν την καμπάνια και αναφέρουν σε αναρτήσεις τους πως όποιος φοράει Balenciaga, θα εκληφθεί ως συνένοχος σε παιδοφιλία από τους ίδιους.

«Δυστυχώς η ξενομανία κάποιων Ελλήνων celebrities, influencers, fashion sites ή μη, καθώς η προσωπικότητα τους μόνο φορώντας ή γράφοντας μόνο για κάποιο ξένο brand αισθένται ότι είναι κάτι, έκαναν γαργάρα το τραγικό θέμα του Οίκου Balenciaga, υποδηλώνοντας έτσι την εγκληματική τους συμμετοχή στην ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ», έγραψε σε ανάρτησή του ο Κωστέτσος.

«Αν δεν δω αντιδράσεις τώρα από όλο τον κόσμο της μόδας, και γενικά από άπαντες θα υποθέσω ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Μα καθόλου. Είμαι σοκαρισμένος, κυρίως με το ότι κάποιοι υπέθεσαν ότι η κοινωνία έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα αντιδράσει σε κάτι τέτοιο όπως η προώθηση της παιδικής πορνογραφίας, και ότι θα φανεί πολύ cool στο κοινό τους(!!!!!!!!) . Καταλαβαίνετε την σοβαρότητα αυτού που λέω? Θεωρούν ότι εσείς οι καταναλωτές πως είστε παντελώς αβουλα πρόβατα και ότι θα δεχτείτε το οτιδήποτε!!!», έγραψε με τη σειρά του ο Περικλής Κονδυλάτος.

Μετά από αρκετές ημέρες γεμάτες κατακραυγή, ο Demna, που έσβησε όλες του τις δημοσιεύσεις από το Instagram, καθώς συγκέντρωναν άπειρα υβριστικά και απειλητικά σχόλια, αλλά έκανε και unfollow όσους ακολουθούσε, έκανε μια ανάρτηση συγγνώμης το Σάββατο.

«Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη για τη λανθασμένη καλλιτεχνική επιλογή του κόνσεπτ για την καμπάνια με τα παιδιά και αναλαμβάνω την ευθύνη. Ήταν ακατάλληλο τα παιδιά να προωθούν αντικείμενα που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά. Όσο και αν μερικές φορές θα ήθελα να προκαλέσω μια σκέψη μέσα από τη δουλειά μου, ΠΟΤΕ δεν θα είχα σκοπό να το κάνω αυτό με ένα τόσο φρικτό θέμα, όπως η κακοποίηση παιδιών που καταδικάζω. Τελεία. Πρέπει να μάθω από αυτό, να ακούσω και να συνεργαστώ με οργανώσεις παιδικής προστασίας για να μάθω πώς μπορώ να συνεισφέρω και να βοηθήσω σε αυτό το τρομερό θέμα».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Demna (@demna)

Οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων και της Kim και το «άκυρο» της Julia Fox.

Ο Demna είδε και την διοργάνωση Business of Fashion που απονέμει τα βραβεία Global Voices, να αποσύρει το βραβείο που θα δινόταν στον ίδιο. «Οι τσάντες-αρκουδάκια και η συλλογή από δώρα μας, δε θα έπρεπε να απεικονίζονται έτσι με παιδιά. Ήταν μια λάθος επιλογή του Οίκου, σε συνδυασμό με τη δική μας αποτυχία στο να εξετάσουμε και να εκτιμήσουμε σωστά τις εικόνες. Η ευθύνη γι΄αυτό, βρίσκεται αποκλειστικά στον Balenciaga», έγραφε η ανακοίνωση του Business of Fashion που απέσυρε τα προϊόντα από την ιστοσελίδα του.

Ο φωτογράφος Gabriele Galimberti που έκανε την καμπάνια, πήρε αποστάσεις, τονίζοντας πως του ζητήθηκε απλώς να αποτυπώσει ένα αποτέλεσμα και δεν είχε συμμετοχή στο «καλλιτεχνικό» κόνσεπτ.

Από τη μεριά της, η Kim Kardashian, που κράτησε στάση αναμονής θέλοντας πρώτα να δει την αντίδραση του Balenciaga, εξέδωσε ανακοίνωση κατά του Οίκου με τον οποίο συνεργάζεται, ενώ μάλιστα ο Demna είχε κάνει και πέρασμα από το σόου The Kardashians στο Hulu. Η Kim τόνισε πως επανεξετάζει το στάτους της συνεργασίας με τον Οίκο, βλέποντας πως υπάρχει διάθεση από τους διοικούντες να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό το εγκληματικό λάθος και να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Μια ευθύνη πάντως που δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες τους να την πάρουν με βάση τη μήνυση που κατέθεσαν στην εταιρεία παραγωγής North Six. Ένα από τα πρόσωπα από τα οποία ο Οίκος ζητά αποζημίωση, είναι ο Nickolas Des Jardin, επικεφαλής της καμπάνιας στο set, με την μάνατζερ του Gabriela Moussaieff, να υποστηρίζει ότι ο Balenciaga επιχειρεί να τον χρησιμοποιήσει ως εξιλαστήριο θύμα. «Όλοι από τον Οίκο ήταν παρόντες στο γύρισμα και σε κάθε λήψη και δούλεψαν και στο μοντάζ σε κάθε εικόνα στο post-production».

Εκείνη που το πήγε πάντως στη σφαίρα του ακραίου, ήταν η Julia Fox που ανέφερε ότι έχει απορρίψει κάθε πρόσκληση του Οίκου στα σόου του και για κάποιον λόγο δήλωσε πως δεν είναι πρόβλημα του Χόλιγουντ ή της βιομηχανίας της μόδας, αλλά ξεκινάνε όλα από τους άντρες, άρα για την Fox κι εδώ φταίει η πατριαρχία.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ο TOMMY HILFIGER εντυπωσιάζει ξανά με την συλλογή γυαλιών για F/W22

CONVERSE CHUCK 70: To νέο unisex game changer

Η GOFAS Jewelry ο μέγας χορηγός των φετινών καλλιστείων