Ακόμα μια έξαρση κρουσμάτων βιώνει η Μεγάλη Βρετανία, με τους πολίτες της να κολλάνε Covid για 2η ή ακόμα και τρίτη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα -λιγότερο από χρόνο-.

Αυτά τα στοιχεία προβλημάτισαν τους επιστήμονες, με μια έρευνα να υποστηρίζει ότι οι ανεμβολίαστοι μπορεί να κολλάνε κορονοϊό κάθε 16 μήνες. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, ενώ ορισμένοι ζητούν να επεκταθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού σε όλους τους μαθητές, αυξάνοντας τις δόσεις για εφήβους σε δύο.

«Εάν υπάρχει επιπολασμός υψηλού επιπέδου και συχνή έκθεση στον ιό, όπως συμβαίνει στα σχολεία, θα βλέπετε όλο και περισσότερους ανθρώπους να μολύνονται ξανά παρά το εμβόλιο», δήλωσε ο Stephen Griffin, αναπληρωτής καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Πέρσι την ίδια εποχή, υπήρχε το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν εκ νέου μολύνσεις, ωστόσο αυτό ήταν σχετικά ασυνήθιστο, με ελάχιστες περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Γνωρίζουμε τώρα ότι η φυσική ανοσία στο Sars-CoV-2 αρχίζει να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και δεν διαρκεί πάνω από έξι μήνες.

Μια δανέζικη μελέτη πρότεινε ότι τα άτομα κάτω των 65 ετών είχαν περίπου 80% φυσική ανοσία για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών είχαν μόνο 47%, ενώ μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Ολοένα και αυξάνονται οι επαναλοιμώξεις από Covid

Τα στατιστικά στοιχεία του ONS που δημοσιεύθηκαν στις 6 Οκτωβρίου δείχνουν ότι μεταξύ 20.262 Βρετανών που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 μεταξύ Ιουλίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, υπήρξαν 296 επαναλοιμώξεις- 120 ημέρες ή περισσότερο μετά το πρώτο θετικό τεστ-με μέσο όρο 203 ημερών μεταξύ των θετικών εξετάσεων.

Οι επαναλοιμώξεις αυξήθηκαν μετά την εμφάνιση της Δέλτα τον Μάιο του 2021, όπως δείχνουν και τα στοιχεία των ΗΠΑ. Στην Οκλαχόμα, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 3,9 εκατομμύρια, αναφέρθηκαν 5,229 επαναλοιμώξεις κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου (ισοδύναμο με ποσοστό επανεμφάνισης 1,152 ανά 100,000), που αυξήθηκαν κατά 350% από τον Μάιο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ορίζουν την επαναλοίμωξη ως ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 που εμφανίζεται 90 ημέρες ή περισσότερο μετά από την πρώτη λοίμωξη. Η λύση είναι να εμβολιαστούν όλες οι ηλικίες, καθώς το σενάριο για το τέλος της πανδημίας μοιάζει δυσοίωνο.

Παρόλο που τα εμβόλια καταστέλλουν το επίπεδο των λοιμώξεων, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 49.156 κρούσματα Covid τη Δευτέρα, το υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα Ιουλίου. Τα ποσοστά είναι τα υψηλότερα μεταξύ των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με περίπου το 8,1% αυτής της ομάδας να πιστεύεται ότι είχε Covid-19 την εβδομάδα μετά τις 9 Οκτωβρίου.

Θα κινδυνεύουμε από Covid-19 μετά από χρόνια;

Ο καθηγητής Jeffrey Townsend και οι συνεργάτες του στο Yale University School of Medicine ανέλυσαν επαναλοιμώξεις και ανοσολογικά δεδομένα από άλλους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν Sars, MERS και κοινά κρυολογήματα.

Συνδυάζοντας αυτό με αντίσωμα και άλλα ανοσολογικά δεδομένα από άτομα που είχαν αναρρώσει από τον Sars-CoV-2, μπόρεσαν να διαμορφώσουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Microbe, πρότεινε ότι οι επανειλημμένες λοιμώξεις θα γίνονταν όλο και πιο συχνές καθώς η ανοσία θα εξασθενούσε, ιδιαίτερα όταν ο αριθμός των λοιμώξεων ήταν υψηλός. Εάν δεν υπήρχαν τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας θα μπορούσαμε να κολλάμε κάθε τρεις μήνες.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι εάν δεν έχετε εμβολιαστεί, πρέπει να εμβολιαστείτε και εάν έχετε μολυνθεί, πρέπει να προχωρήσετε και να εμβολιαστείτε ούτως ή άλλως, επειδή αυτό θα παρατείνει τη διάρκεια της ανοσίας σας.