Το Άμστερνταμ είναι γνωστό για τους ποδηλατόδρομους του, για τα υπέροχα coffee shops, για τα πολυσυζητημένα κέικ με εκχύλισμα κάνναβης, για τις pub, αλλά και για τα διάσημα «Κόκκινα Φανάρια», τα οποία αποτελούν εδώ και δεκαετίες μια από τις πιο διάσημες περιοχές σε ολόκληρη την Ολλανδία. Όλοι οι τουρίστες όταν επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Ολλανδίας περνούν από αυτό το σημείο.

Ωστόσο, αυτά τα εμβληματικά νέον κόκκινα φώτα ενδέχεται να σβήσουν οριστικά, αφού το Red lights district πρόκειται να αντικατασταθεί με ένα πολυώροφο «ερωτικό κτίριο». Οι αρχές της πόλης συμφώνησαν, πέρυσι, να τροποποιήσουν την συγκεκριμένη περιοχή, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να επιλύσουν τόσο τα αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας όσο και τον υπερπληθυσμό που παρατηρείται εξαιτίας των χιλιάδων τουριστών.

Για την ακρίβεια, ένας αρχιτέκτονας ανέλαβε να σχεδιάσει το κτίριο που θα φιλοξενεί 100 δωμάτια για εργαζόμενους του σεξ, μπαρ, εστιατόρια, χώρους διασκέδασης και ένα κέντρο υγείας. Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα κι αυτό δεν είναι άλλο από την αντίθετη γνώμη των κατοίκων της περιοχής, καθώς και από τους εργαζόμενους του σεξ που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα παράθυρα των οίκων ανοχής τους σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης.

Γι’αυτό και η δήμαρχος του Άμστερνταμ, Femke Halsema, συνεχίζει να αναζητά νέες πιθανές τοποθεσίες για το «ερωτικό κέντρο» λόγω της σφοδρής τοπικής αντίθεσης. Όπως δήλωσε στον Observer είναι αποφασισμένη να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης, να μειώσει την εγκληματικότητα και να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ.

Άμστερνταμ

Διαβάστε ακόμη: Andy Warhol: Πίνακας του με ένα τροχαίο ατύχημα πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι ασύλληπτου ποσού

Και η λύση της είναι ένα πολυτελές ερωτικό κέντρο εμπνευσμένο από το Moulin Rouge του Baz Luhrmann. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ελπίζω ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα «ερωτικό κέντρο» που να έχει κάποια τάξη και δεν είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται μόνο μικροεγκληματίες και ευάλωτες γυναίκες. Ωστόσο, συνειδητοποιώ ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη σεξουαλική εργασία με το έγκλημα, την ευάλωτη θέση των γυναικών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, στις περισσότερες γειτονιές, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πολύ ενθουσιώδεις στο να φιλοξενήσουν το ερωτικό αυτό κέντρο».

«Η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια είναι ένα από τα παλαιότερα μέρη της πόλης μας, αλλά αυτή τη στιγμή ξεχειλίζει από μπάτσελορ πάρτι και τουρίστες ντυμένους με στολές πέους, παρενοχλώντας τους εργαζόμενους του σεξ», δήλωσε η Ilana Rooderkerk, επικεφαλής του τοπικού κόμματος D66 και πρόσθεσε:

«Θέλουμε οι άνδρες και οι γυναίκες που εργάζονται ως εργαζόμενοι του σεξ να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια. Ωστόσο, θέλουμε επίσης να μην αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι σαν εκθέματα στο τσίρκο. Αυτή η πρακτική ανήκει στο παρελθόν. Το ερωτικό κέντρο πρέπει να βάλει τέλος στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια χωρίς να προκαλεί ενόχληση κάπου αλλού».

Αυτό όμως είναι κάτι που κάνει και τους κατοίκους άλλων περιοχών να ανησυχούν. Οι περισσότερες αντιρρήσεις έρχονται από το ανατολικό Άμστερνταμ. Μια προτεινόμενη τοποθεσία στην κλειστή γειτονιά Eenhoorngebied προκάλεσε έντονη αντίθεση από τους κατοίκους , ενώ στο Nieuw-West, το τοπικό Εργατικό Κόμμα PvdA είπε στον Observer ότι ένα κέντρο θα αύξανε την «εγκληματική δραστηριότητα», που επιδεινώθηκε από την ανεπαρκή αστυνόμευση στο δρόμο.

Παρόλα αυτά, η Halsema εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη και ελπίζει ότι θα ανακοινωθεί η τελική τοποθεσία πριν τα Χριστούγεννα. Για το κατά πόσο θα κοστίσει στην πόλη εξήγησε πως πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς και η ανοχή έχει τα όριά της.