Κινητικότητα και αναβρασμός επικρατεί στο Άμστερνταμ τις τελευταίες μέρες με πρωταγωνίστριες τις εργαζόμενες στα διαβόητα «Κόκκινα Φανάρια». Τάσσονται ξεκάθαρα κατά της τουριστικής καμπάνιας της πόλης που ρίχνει «πόρτα» στους Βρετανούς τουρίστες και γενικότερα σε όσους σχεδιάζουν να πάνε διακοπές στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας για κραιπάλη με αλκοόλ, ναρκωτικά και σεξ.

Παράλληλα, η απόφαση ορίζει οι πασίγνωστοι οίκοι ανοχής να κλείνουν νωρίτερα, ενώ στα σχέδια των πολιτικών αρχών βρίσκεται η μετεγκατάστασή τους εκτός πόλης, στα περίχωρα του Άμστερνταμ.

«Πραγματικά δεν συμφωνούμε με τις λύσεις που προτείνουν και επιβάλλουν, δεν διαπραγματεύονται καν με οργανώσεις εργαζομένων του σεξ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαμπρίνα Σάντσες, μία από τις εργάτριες του σεξ.

«Δεν θέλουμε να μεταφερθούμε σε ερωτικό κέντρο ή οπουδήποτε αλλού», είπε μια ακόμα εργαζόμενη στους οίκους ανοχής που δεν ήθελε να κατονομαστεί, φορώντας κράνος, γυαλιά και κουκούλα.

Είπε στις αρχές της πόλης να κάνουν κάτι για τους εμπόρους ναρκωτικών, τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται αγενώς, διαβάζοντας μια αναφορά έξω από το δημαρχείο.

«Η απομάκρυνσή μας δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το μετακινεί», πρόσθεσε.

Η δήμαρχος της πόλης τους είπε ότι δεν ευθύνονται οι οίκοι ανοχής για όλα και ότι η άσχημη εικόνα του Άμστερνταμ ήταν αποτέλεσμα υπερβολικού τουρισμού, εγκληματικότητας και άλλων προβλημάτων.

«Όμως η κατάσταση στο κέντρο της πόλης γίνεται προβληματική και πρέπει να βρούμε λύση», πρόσθεσε η Φέμκε Χαλσεμά.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ωστόσο έχουν καλωσορίσει τα μέτρα ως μια αντίδραση ενάντια στα «ζόμπι τουριστών με μάτια που γυαλίζουν» καθώς το Άμστερνταμ έγινε ένας από τους πολλούς τουριστικούς προορισμούς που προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους Βρετανούς τουρίστες από ταξίδια γεμάτα κραιπάλη.

Σε περίπτωση που Βρετανοί τουρίστες αναζητήσουν στο διαδίκτυο όρους όπως «εργένικο πάρτι Άμστερνταμ», «φθηνό ξενοδοχείο στο Άμστερνταμ» ή «κραιπάλη στο Άμστερνταμ», θα εμφανιστεί ένα διαφημιστικό βίντεο, που θα τους προειδοποιεί για τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, της λήψης ναρκωτικών ή της πρόκλησης προβλημάτων μέσω αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Στο σχετικό βίντεο μάλιστα ένας νεαρός συλλαμβάνεται από αστυνομικούς και μπαίνει σε κελί. «Θες να έρθεις στο Άμστερνταμ για μια βραδιά μέχρι τελικής πτώσεως και να “γίνεις σκουπίδι”; = 140 ευρώ πρόστιμο και μια νύχτα στο κελί».