Ποιος έχει ταξιδέψει στο Άμστερνταμ και δεν έχει περάσει από το «Red Light District»; Η άλλοτε κακόφημη γειτονιά στη συνοικία Ντε Βάλεν του μεγάλου ολλανδικού λιμανιού, με τους οίκους ανοχής και τις χαρακτηριστικές βιτρίνες, όπου αναδεικνύονται τα κάλλη των επαγγελματιών του σεξ, βρίσκεται μέσα στα πρώτα τρία πράγματα που σου προτείνουν αν επισκεφθείς την πόλη, έστω και για μία ημέρα.

Εννοείται ότι τα ολλανδικά «Κόκκινα Φανάρια», ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την πραγματική τους ιδιότητα. Σύμφωνα με μετρήσεις που έκαναν οι ίδιοι οι Ολλανδοί, πάνω από το 80% των ανθρώπων που εισέρχεται στο «Red Light District» δεν ψάχνει υπηρεσίες σεξ. Απλά περιφέρεται. Χαζεύει, καπνίζει, πίνει μπύρα, γνωρίζει κόσμο, αστειεύεται. Βιώνει την εμπειρία, αν θέλουν να τα συνοψίσουμε όλα σε μία φράση.

Κι όμως, αυτή η γειτονιά πρόκειται να μεταφερθεί! Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χάλσεμα προβλέπει την «μετάβαση» των 100 από τους 230 καταγεγραμμένους οίκους ανοχής του «Red Light District» στα περίχωρα της πόλης, σε μια περιοχή που θα ονομαστεί «Erotisch Centrum», με σύγχρονη αρχιτεκτονική, αλλά και πολύ πιο άνετους χώρους, ώστε οι δεκάδες χιλιάδες των τουριστών να κινούνται πιο άνετα, πιο ευχάριστα, και παράλληλα με τις ροζ εμπειρία που απολαμβάνουν να μπορούν να φάνε, να πιουν, να διασκεδάσουν σε σύγχρονα κλαμπ.

Η πρώτη φάση της μετάβασης του «Red Light District» θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024. Όπως, όμως, αντιλαμβάνεστε, οι αντιδράσεις είναι πολλές και ποικίλες. Κι αυτό που καταλαβαίνουν οι ουδέτεροι είναι ότι… η μάχη τώρα ξεκινάει.

Από το Red Light District στο Erotisch Centrum

Το βασικότερο στοιχείο που επικαλέστηκε η δήμαρχος Χάλσεμα για την απόφασή της ήταν ο υπερτουρισμός. Ο δήμος της πρωτεύουσας της Ολλανδίας έχει ξεκινήσει νέα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών. Γι’ αυτό και ζήτησε από ειδικούς αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγους, περιβαλλοντολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς τις προτάσεις τους. Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Άμστερνταμ πήρε μια σκληρή απόφαση, η οποία όμως θεωρεί ότι θα προστατέψει, εν τέλει, τη γειτονιά που «λειτουργεί» για περισσότερα από 800 χρόνια!

Το σχέδιο της Χάλσεμα κατακρίθηκε από πολλές πλευρές: οι εργάτριες του σεξ του Ντε Βάλεν διαμαρτυρήθηκαν επισήμως τον στο Δημαρχείο τον  περασμένο Μάρτιο. Υποστήριξαν ότι η μετεγκαστάσταση του «Red Light District» θα έθεταν τις εργάτριες του σεξ σε μεγαλύτερο κίνδυνο και θα επηρεάσουν τα κέρδη τους. Στα τέλη Ιουνίου, ένας συνασπισμός 26 υψηλού προφίλ επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και ατόμων στην περιοχή έφτασε στο σημείο να υποβάλει και μηνύσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει.

Red Light District Άμστερνταμ μετεγκατάσταση
(Photo credits: Stefano Guidi/Getty Images)

Οι εκπρόσωποι από τις τρεις προτεινόμενες τοποθεσίες για το νέο Ερωτικό Κέντρο στα βόρεια και νότια του Άμστερνταμ είναι επίσης δυσαρεστημένοι. Υποστηρίζονυν ότι η εγκατάσταση θα μπορούσε να μεταφέρει την «χαλαρή» συμπεριφορά ντόπιων και τουριστών στις γειτονιές τους. Η τελική απόφαση για την τοποθεσία αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Πολλοί βλέπουν σ’ αυτή την απόφαση και μια προσπάθεια να μπουν όρια στην «ελευθεριότητα» της πόλης, άρα να χτυπηθεί και αυτό που αποπνέει. Η επίσης πρόσφατη απόφαση να απαγορευτεί η λειτουργία coffee shops που πωλούν επισήμως κάνναβη στο ιστορικό κέντρο της πόλης, και η απαγόρευση καπνίσματος κάνναβης στους δρόμους, είναι ακόμα ένα καμπανάκι προς όσους πιστεύουν ότι το Άμστερνταμ είναι η πόλη όπου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις.

Η 57χρονη δήμαρχος δήμαρχος θέλει το Ερωτικό Κέντρο να εξυπηρετεί πολλές διαφορετικές ανάγκες. Ανάμεσά τους εξήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι για κοινότητες LGBTQI+ και την προσφορά πολιτιστικών εκδηλώσεων που συνδέονται με τον ερωτισμό, όπως διαλέξεις για τον φεμινισμό και τα μαθήματα ταντρικής γιόγκα. Όλα αυτά το «Red Light District» δεν τα’ χει και δεν προβλέπεται να τα αποκτήσει.

Η αρχιτεκτονική δε είναι πολύ όμορφη στο μάτι: αλληλένδετες κατασκευές σε ένα ισόγειο που προσφέρει χώρο για σεξ, θέατρα, εστιατόρια και μπαρ. Στη συνέχεια υψώνονται δύο καμπυλωτοί και αλληλένδετοι πύργοι, όπου οι πιθανοί πελάτες θα μπορούσαν να περιηγηθούν σε μια παρόμοια διάταξη με βιτρίνες, όπως στην περιοχή Red Light District. Υπάρχει επίσης χώρος για κοινωνική εργασία και ιατρική βοήθεια.

Πάνω από 20 εκ. οι τουρίστες!

Διάφοροι φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι δεν ζήτησε τη γνώμη τους. Τονίζουν ότι δεν έχουν αντίρρηση με τη λειτουργία του «Erotisch Centrum», αλλά σαν συμπλήρωμα του «Red Lights District» και όχι σε διαδικασία αντικατάστασης.

Όλοι, πάντως, συμφωνούν σε ένα πράγμα: ο τουρισμός στο Άμστερνταμ είναι εκτός ελέγχου. Η πόλη έχει μόνιμο πληθυσμό σχεδόν 1 εκ. κατοίκων, αλλά φιλοξενεί 20 εκ. επισκέπτες ετησίως! Οι (λίγοι, πάντως) μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής Red Light District, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τη βιομηχανία που έχει στηθεί εκεί, ανεβάζουν σε συγκεκριμένους ιστότοπους βίντεο και φωτογραφίες επισκεπτών που ουρούν δημόσια, καταρρέουν μεθυσμένοι στις πόρτες και τραγουδούν μέσα στη νύχτα. Το αλκοόλ στην περιοχή Red Light υπόκειται σε διάφορους περιορισμούς, αλλά αυτό δεν τους πτοεί.

Μια λύση θα ήταν να τεθούν  περισσότεροι έλεγχοι στον αριθμό των δωματίων των ξενοδοχείων και διαμερισμάτων RBNB, όχι μόνο στο Άμστερνταμ αλλά και στις γύρω περιοχές. Εξακολουθούν να χτίζονται ξενοδοχεία σε πόλεις λίγο έξω από το Άμστερνταμ, όπως π.χ. το Ζάανταμ, και με τις τιμές των καταλυμάτων να αυξάνονται στην πρωτεύουσα, πολλοί τουρίστες επιλέγουν να μείνουν σε μικρή απόσταση με το τρένο.

Βεβαίως η σταδιακή μετεγκατάσταση του τετραγωνικού χιλιομέτρου του Red Light District σε άλλο χώρο δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υπερτουρισμού, απλά θα τον… ανακατευθύνει. Η συνοικία Ντε Βάαλεν είναι μια ζωντανή, ποικιλόμορφη περιοχή, όπου ένα ερωτικό θέατρο μπορεί να καθίσει δίπλα-δίπλα με μια μοναστική κοινότητα και το στούντιο καλλιτεχνών. Γι’ αυτό και η εμπειρία ενός περιπάτου εκεί περιγράφεται ως μοναδική γι’ αυτούς που την έχουν ζήσει. Το «Erotisch Centrum», αν τελικά δημιουργηθεί, θα συγκεντρώνει μόνο αυτούς που ψάχνουν για σεξ. Και μόνο.

** Με πληροφορίες από ΤΙΜΕ.