Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και ρίχνει περισσότερο λάδι μετά την απόπειρα ενεργοποίησης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου (που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς), με πρόσχημα τη νέα συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.

Ο λόγος είναι η συμμετοχή της τουρκικής κρατικής εταιρίας TPAO σε έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα και έχει συνάψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Άγκυρας ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως ένα βήμα για υλοποίηση των απειλών της εναντίον της Ελλάδας με περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων στέλνοντας δηλαδή γεωτρύπανα ή ερευνητικά πλοία στο τόξο από Ρόδο -Κάρπαθο – Κρήτη και μέχρι το νοτιοδυτικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Το υποβρύχιο Belgorod βρίσκεται στην Βαλτική και έχει την τορπίλη Poseidon – Το αποκαλούν «Όπλο της Αποκάλυψης»

Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα μέσα

«Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ήταν η άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας κάλεσε άμεσα στο γραφείο του τον Αμερικανό πρέσβη για να τον ενημερώσει.

Είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογο του και την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Σούκρι. Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο της ελληνικής πλευράς και αναδεικνύει την επίτευξη συμφωνιών στην περιοχή με βάση το Διεθνές Δίκαιο διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των κρατών.

Η συμμαχία με το Κάιρο αποδεικνύεται καθοριστική υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων και δικαιώνεται πολύ γρήγορα ανώτατη διπλωματική πηγή που προ δύο εβδομάδων σημείωνε με νόημα σε ιδιωτική συζήτηση ότι «η Αίγυπτος αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο της χώρας μας, θα αποδειχτεί πολύ σύντομα», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις στους παριστάμενους.

Γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά και των Βρυξελλών, που έσπευσαν να καταδικάσουν την συμφωνία. «Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο και τονίζει ότι «πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».