Η ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την αθλητική βία, όχι μόνο την εγχώρια, αλλά την ευρωπαϊκή, φαίνεται πως είχε ουσία και δεν έγινε για το θεαθήναι. 18 μήνες μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, όπου δεν υπήρχε ευρωπαϊκή εμπλοκή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν για το πώς θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως αυτό με την κάθοδο των οπαδών τη Ζάγκρεμπ με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Με την παρουσία και τη συνεργασία των 3 ηγετών ΑΕΚ-ΠΑΟ-ΟΣΦΠ συν τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ (ο κ. Σαββίδης βρίσκεται εκτός Ελλάδος), αποφασίστηκε ένα πλαίσιο 4 βημάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να περιοριστεί η αθλητική βία, όχι μόνο εντός γηπέδων, αλλά και εκτός αυτών, αφού έχει ξεφύγει από το καθαρά αθλητικό πλαίσιο, θα τεθούν επιτέλους σε εφαρμογή δύο τροπολογίες που είχαν ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2022 από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, ενώ συμφωνήθηκαν με Τσεφερίν και BIG-4 δύο ακόμα βήματα.

 • Κλείσιμο στις λέσχες οπαδών
 • Ενεργοποίηση της λειτουργίας των κυκλωμάτων καταγραφής εντός και πέριξ των γηπέδων
 • Αρμοδιότητες στην ΕΛ.ΑΣ. για τον έλεγχο εισόδου φιλάθλων στις επικίνδυνες θύρες των γηπέδων, με τις 4 ΠΑΕ να συμφωνούν να παραδώσουν τα ηνία στο κράτος
 • Δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου.

Ως υπομέτρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η αθλητική βία δεν είναι μόνο τα ραντεβού οπαδών και οι δολοφονίες. Αθλητική βία είναι και η ρίψη καπνογόνων και ευθείας βολής στα γήπεδα, γι’ αυτό και υπενθύμισε πως υπάρχει μια αυστηροποιημένη νομοθεσία για ποινές σε γηπεδούχους ομάδες, η οποία θα αυστηροποιηθεί κι άλλο.

αθλητική βία

Εκτός δηλαδή από το κλείσιμο σε θύρες οργανωμένων ή ποινές κεκλεισμένων, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως δεν θέλει να τον εξαναγκάσουν οι ομάδες να λάβει το μέτρο αποκλεισμού τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Ελπίζω να μην ενεργοποιηθεί από τις εξελίξεις το ύστατο μέτρο του κράτους, να αποκλειστούν δηλαδή οι ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ελπίζω να έχουμε καταλάβει την αποφασιστικότητα της πολιτείας να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το κακό. Συμφωνήσαμε και με τον επικεφαλής της UEFA να μπει ένας παρατηρητής σε συγκεκριμένα κράτη για τις μετακινήσεις οπαδών που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Ενδεχομένως, με αυστηρότερες τιμωρίες, με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών σε επίπεδο και της ίδιας της UEFA.

Η αθλητική βία όμως δεν αφορά μόνο τα γήπεδα. Το φαινόμενο, και τονίζω πως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα αυτό, έχει μεταφερθεί στους δρόμους. Ο παλιός φανατισμός γίνεται άλλοθι του ποινικού υποκόσμου και μερικές φορές αποκτά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνει κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Η αντίδρασή μας θα είναι και μέσα και έξω από τα γήπεδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ξεκάθαρες ευθύνες στις μεγάλες ΠΑΕ για τα επεισόδια, εγκαλώντας τους και για τον τρόπο που επικοινωνούν τις ενοχλήσεις τους σε επίπεδο διαιτησίας, μια συζήτηση που μπορεί να μην ήταν στην ατζέντα καταπολέμησης για την αθλητική βία, αλλά τέθηκε στο τραπέζι, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Γιάννη Οικονόμου, να προτείνει η διαιτησία να φύγει από τα χέρια της ΕΠΟ.

Πακέτο προτάσεων από τον Ευάγγελο Μαρινάκη και την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την αθλητική βία

αθλητική βία σύσκεψη Μαξίμου

Ο Ολυμπιακός και πρόεδρος του, κ. Μαρινάκης, αφιέρωσαν σημαντικό κομμάτι των προτάσεων τους στην διαιτησία και ζήτησαν με ένα πακέτο να συμφωνηθεί πως όλα τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος θα τα σφυρίζουν ξένοι διαιτητές, θα υπάρχουν ξένοι στο VAR, θα είναι από την elite κατηγορία και θα ορίζονται από την UEFA σε συνεννόηση με την ΕΠΟ και τη Super League.

Αναλυτικά, το πλαίσιο των θέσεων του «ερυθρόλευκων» έχει ως εξής:

«ΒΙΑ και ποδόσφαιρο

 • Τα ζητήματα βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς στο ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρα κοινωνικό φαινόμενο.
 • Ενώ υπάρχει εξοντωτικό τιμωρητικό πλαίσιο για τις ομάδες (ΠΑΕ) που πληρώνουν εκατομμύρια πρόστιμα, οι παραβάτες δεν συλλαμβάνονται και δεν έχουν καμμιά κύρωση.
 • Είναι δουλειά της Πολιτείας να ελέγχει αν αυτός που μπαίνει στο γήπεδο οπλοφορεί και όχι των ομάδων. Μέχρι σήμερα δε γίνεται ο παραμικρός έλεγχος ειδικά στις εξέδρες των φανατικών φιλάθλων.
 • Επίσης είναι δουλειά και υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόζει το νόμο και να σταματήσει τις συμμορίες που λυμμαίνονται το ποδόσφαιρο και ανθρώπους παραβατικούς που δεν έχουν καμμιά δουλειά να βρίσκονται στα γήπεδα μας.
 • Ένας σημαντικός λόγος που υπάρχει η βία στα γήπεδα είναι η αίσθηση ότι υπάρχει οργανωμένη αδικία από τους θεσμούς γι αυτό πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές αν θέλουμε να πάμε μπροστά.
 • Πρέπει να καταλάβετε ότι ακόμα και το φετινό Πρωτάθλημα που αρχίζει σε λίγες μέρες αρχίζει μέσα σε μια σκιά από το Σκάνδαλο Στοιχηματισμού που έχει ξεσπάσει και από την έρευνα της Ιντερπόλ που ελπίζουμε ότι θα φτάσει μέχρι το τέρμα και θα πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι, οι ένοχοι!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 1. Δημιουργία Ειδικής Μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό.
 2. Αυστηροποίηση του Νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο.
 3. Πλαίσιο ελέγχων στα γήπεδα από την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μην εισέρχονται χιλιάδες φίλαθλοι χωρίς κανέναν έλεγχο εντός των γηπέδων.

Μη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης από την ΕΠΟ:

 • Η Ολιστική Μελέτη για το Ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν μια προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί η ΕΠΟ και να λειτουργήσει με βάση τη νομιμότητα. Όμως η Ολιστική Μελέτη δεν εφαρμόστηκε στην ουσία της.
 • Δεν υπάρχουν κανονισμοί για τις επιτροπές της ΕΠΟ! Οι συνεδριάσεις (χρόνος τέλεσης) αλλά και η ατζέντα των επιτροπών γίνεται αυθαίρετα και χωρίς προετοιμασία για τα μέλη τους προφανώς με δόλο. Υπάρχουν περιπτώσεις που κανονισμοί εκατοντάδων σελίδων στέλνονται για προετοιμασία λίγες ώρες πριν στα μέλη των επιτροπών.
 • Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ προβλέπεται από την ΟΜ ότι θα είναι η Επιτροπή που θα έχει αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως όπως συγκροτήθηκε η συγκεκριμένη επιτροπή από την ΕΠΟ ορίζει ως… μειοψηφία τους εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αποφασίζει για όλα μας τα ζητήματα το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
 • Καμία θεσμική αναδιοργάνωση δεν έγινε. Αντίθετα, τοποθετήθηκε ένας CEO χωρίς κανένα διεθνή διαγωνισμό και ένας δοτός Πρόεδρος που παρακολουθεί σαν μαριονέτα ή μηχανορραφεί.
 • Δεν ετοιμάστηκε κανένα πλάνο για την Εθνική Ομάδα και το προπονητικό της κέντρο όπως σαφέστατα προέβλεψε η Ολιστική Μελέτη. Αντίθετα, αδιαφανώς, οι ελεγχόμενοι, ορίζουν ως έδρα της Εθνικής το γήπεδο της ΑΕΚ, προπονητικό αντί μισθώματος το γήπεδο της ΑΕΚ.
 • Ταυτόχρονα οι δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να έχει η ΕΠΟ στα χέρια της δυο προτάσεις για το προπονητικό κέντρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις FIFA/UEFA.Η μια στο Ελληνικό, από τη Lamda, που θέλει το προπονητικό στο πιο σύγχρονο και μεγάλο πάρκο της Ευρώπης με κόστος κοντά στα 20.000.000 και παράδοση εντός του 2024 όμως η ΕΠΟ προτιμά τη λύση στο Μαρκόπουλο, σε περιβάλλον… Ιπποδρόμου, όπου η ΕΠΟ θα πληρώσει 28 εκατομμύρια και η παράδοση θα γίνει μετά από χρόνια. Και όλα αυτά γιατί πρόκειται για έκταση συγκεκριμένων συμφερόντων.
 • Το εκλεκτορικό σώμα συνεχίζει να είναι ένα σύνολο ανθρώπων με απόλυτη εξάρτηση και είναι απαράδεκτο το 2023 να μην είναι περισσότεροι αυτοί που ψηφίζουν στις Εκλογές της Ομοσπονδίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 1. Πρόεδρος της ΕΠΟ κοινής αποδοχής και ομάδα Ειδικών από UEFA και FIFA που θα εφαρμόσουν την Ολιστική Μελέτη με συνέπεια και με την ύπαρξη κανονισμών λειτουργίας για όλες τις σχετικές επιτροπές. Αναδιοργάνωση σε επίπεδο Πειθαρχικών, Εθνικών Ομάδων, Υπηρεσιών της ΕΠΟ.
 2. Να ψηφίζουν στις εκλογές της Ομοσπονδίας όλα τα Σωματεία που είναι νόμιμα και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο.
 3. Άμεση αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ώστε το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο να έχει την Πλειοψηφία στην Επιτροπή.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΗΝ SL+ξένοι διαιτητές στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

 • Όπως γνωρίζετε ήδη προβλέπεται σε νόμο της Πολιτείας η λειτουργία επαγγελματικής Διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Προτείναμε ήδη στην ΕΠΟ την ίδρυση της GRO (Greek Referee Organisation) στην οποία η ΕΠΟ θα είναι μέτοχος με 20%, όμως η ΕΠΟ δεν επιθυμεί να διοικεί το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο τη διαιτησία; Για ποιο λόγο; Και οικονομία θα κάνει και δεν θα την κατηγορεί κανείς για διαπλοκή.
 • Κάποιοι θεωρούν ότι κάποιες ομάδες έχουν πρόβλημα με την παρουσία του κυρίου Clattenburg που οι FIFA/UEFA είχαν προτείνει για το Ελληνικό Ζήτημα. Δε με ενδιαφέρει αν είναι ο συγκεκριμένος. Ας μας δώσουν κάποιον άλλον. Να μην ξέρουμε ποιος είναι ακόμα καλύτερα. Αλλά τα πράγματα θα γίνονται επαγγελματικά και χωρίς εμπλοκή τοπικών Ενώσεων που θα κάνουν τον ατζέντη του κάθε διαιτητή.
 • Παρατηρώ επίσης ότι η ΕΠΟ δείχνει σπουδή στο να σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια. Αν γίνει αυτό, τα επίπεδα αμφισβήτησης θα εκτιναχθούν και πάλι στα ύψη. Θα πρέπει από τη συνάντηση αυτή να προκύψει εκ νέου η δέσμευση της UEFA για την παρουσία ξένων διαιτητών στους αγώνες των ελληνικών διοργανώσεων. Αν σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές στην Ελλάδα, τότε η σημερινή σύσκεψη που συγκαλέστηκε με αφορμή τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν πρόσφατα, θα πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ

 1. Άμεση εφαρμογή της απόφασης της Super League για να λειτουργήσει την GRO με συμμέτοχο την ΕΠΟ. Ήδη υπάρχει έτοιμο πλάνο και προετοιμασία ενός έτους από την Super League.
 2. Ξένους διαιτητές και Διαιτητές VAR σε όλα τα ντέρμπι του Ελληνικού Πρωταθλήματος που θα επιλέγονται από τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA σε απευθείας συζητήσεις με τις Ομοσπονδίες τους και χωρίς την εμπλοκή της ΕΠΟ. Κριτήριο πρέπει να είναι να είναι οι διαιτητές αυτοί (και οι διαιτητές VAR της ομάδας τους) από τη λίστα Elite διαιτητών ή την Α’ Κατηγορία ή διαιτητές που διαιτητεύουν στην Α’ κατηγορία των δέκα κορυφαίων Πρωταθλημάτων με βάση την κατάταξη της UEFA. Θα πρέπει η UEFA να καταλάβει ότι στο κομμάτι της Διαιτησίας η ΕΠΟ είναι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, και δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης».

Το υπόμνημα του Παναθηναϊκού για την αθλητική βία

Αλαφούζος Μαρινάκης Μελισσανίδης σύσκεψη Μαξίμου αθλητική βία

Από την πλευρά της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπέβαλε υπόμνημα με τον κ. Αλαφούζο να εκφράζει τις θέσεις του για αυτά που θεωρεί ως προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προτείνοντας ταυτόχρονα και συγκεκριμένες λύσεις, συνασπιζόμενος εμμέσως στην άποψη του Ολυμπιακού πως η διαιτησία αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που παράγει βία.

Το υπόμνημα του Γιάννη Αλαφούζου σε Μητσοτάκη και Τσέφεριν αναφέρει:

«Προς

Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Κ. Μητσοτάκη

Πρόεδρο UEFA κ. A. Ceferin

Αθήνα, 16 Αυγούστου 2023

Κύριοι,

Τα θέματα διαφάνειας αποτελούν την βασική επιδίωξη του οδικού χάρτη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/UEFA/FIFA για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως η βία στα γήπεδα, η χειραγώγηση των αποτελεσμάτων και η απομάκρυνση πολλών φιλάθλων από τους αγωνιστικούς χώρους. Η έλλειψη διαφάνειας έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την διαφθορά η οποία τροφοδοτεί την βία.

Α. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – Άμεση αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας με τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, με τρόπο ώστε το σύνολο των εμπλεκομένων (επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία) να αναλάβουν τις ευθύνες τους μέσα από μία διαδικασία ταυτόχρονης απευθείας εκλογής της ηγεσίας της ομοσπονδίας. Σήμερα η εκλογή γίνεται ουσιαστικά μόνο από 55 ΕΠΣ που σίγουρα δεν εκπροσωπούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, συνήθως όμως ούτε και το ερασιτεχνικό, αλλά διευκολύνει τον έλεγχο της ΕΠΟ από εξωθεσμικά συμφέροντα, τα οποία διαμορφώνουν και χρησιμοποιούν τις κατά καιρούς συγκυριακές πλειοψηφίες.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ – Η ανάθεση από την ΕΠΟ όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην επιτροπή. Σήμερα η επιτροπή αυτή, παρά τις αντίθετες κατευθύνσεις του οδικού χάρτη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/UEFA/FIFA, είναι υποβαθμισμένη με εισηγητικό μόνο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί η πλήρης θεσμική και οργανωτική αναδιοργάνωση της επιτροπής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – Η δημοσιοποίηση αναλυτικού προϋπολογισμού και απολογισμού της Ομοσπονδίας προς τους χρηματοδότες της και το ευρύτερο κοινό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη εύρυθμη λειτουργία της. Σήμερα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Super League, που είναι ο βασικός χρηματοδότης της ΕΠΟ, δεν έχει παρασχεθεί κανένα στοιχείο, ενισχύοντας την καχυποψία για κακοδιαχείριση και ατασθαλίες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – Η Νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την οργάνωση και την λειτουργία της επαγγελματικής διαιτησίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/UEFA/FIFA, με την παράλληλη ανεξαρτητοποίησή της από την ΕΠΟ. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα να διατηρηθεί ο ορισμός διεθνών διαιτητών στα ντέρμπι του επαγγελματικού πρωταθλήματος που ισχύει από το 2018 με πολύ θετικά αποτελέσματα. Τέλος προφανής είναι η υποχρέωση της Πολιτείας για την προστασία των διαιτητών (Ελλήνων και ξένων) από κακοποιά στοιχεία.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – Η κατοχύρωση της ουσιαστικής ανεξαρτησίας της αθλητικής δικαιοσύνης από την ΕΠΟ, με την μισθοδοσία των αθλητικών δικαστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης (με δαπάνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου), την συνεδρίαση των αθλητικών δικαστηρίων στο χώρο του Εφετείου Αθηνών και όχι στα γραφεία της ΕΠΟ, και την αύξηση των αποδοχών των αθλητικών δικαστών. Στο πλαίσιο αυτό να παρέχεται και η απαραίτητη προστασία των αθλητικών δικαστών από την άσκηση βίας και εκφοβισμού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτό που εμφανίστηκε πρόσφατα με το «καρφωμένο καδρόνι» στην θέση του οδηγού αυτοκινήτου αθλητικού δικαστή.

Β. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Για την καταπολέμηση της βίας υφίσταται ήδη ένα νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει θέματα όπως οι περιοριστικοί όροι σε βάρος κατηγορουμένων για αθλητική βία, η ταυτοποίηση των φιλάθλων και ο σωματικός έλεγχος κατά την είσοδο τους στα γήπεδα, η ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης, η επαρκής ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η αποτελεσματική λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ). Δυστυχώς το πλαίσιο αυτό δεν εφαρμόζεται.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την είσοδο των φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους (ταυτοποίηση, σωματικός έλεγχος) η ευθύνη θα πρέπει να είναι αποκλειστικά της ελληνικής αστυνομίας. Είναι αυτονόητο ότι υπό τις σημερινές συνθήκες η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να μετατίθεται στις ΠΑΕ ή σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Γ. ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Τέλος είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, της Δικαιοσύνης και της αθλητικής Δικαιοσύνης η διαλεύκανση του πρόσφατου μεγάλου σκανδάλου της χειραγώγησης των αποτελεσμάτων αγώνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σημειώνουμε ότι διαχρονικά η αθλητική δικαιοσύνη καθυστερεί και αποφεύγει με κάθε τρόπο την διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Αλαφούζος»