Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ θυμίζει 2020, όταν είχε μόλις ξεσπάσει η πανδημία, και ο κόσμος είχε αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και τώρα, καθώς οι αρχές του Χονγκ Κονγκ φοβούνται ότι οι προμήθειες λαχανικών και πουλερικών ενδέχεται να διακοπούν προσωρινά, αφού ορισμένοι οδηγοί εμπορευματικών οχημάτων στην ηπειρωτική χώρα βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19.

Το Χονγκ Κονγκ εισάγει το 90% των τροφίμων του, με την ηπειρωτική χώρα να αποτελεί την σημαντικότερη πηγή του, και να το προμηθεύει ειδικά με φρέσκα τρόφιμα. Οι καταναλωτές έχουν ήδη παρατηρήσει την έλλειψη ορισμένων ξένων εισαγόμενων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών υψηλής ποιότητας, λόγω των αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις.

Η πόλη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε ρεκόρ 1.514 νέων κρουσμάτων το Σάββατο, έναντι των 1.325 κρουσμάτων της Παρασκευής. Και τα διαγνωστικά τεστ που έγιναν επίσης κατέγραψαν ρεκόρ, καθώς ακολουθούν την στρατηγική «εκμηδενισμού του Covid» της κινεζικής επικράτειας.

«Οι αρχές της ηπειρωτικής χώρας και η κυβέρνηση συνεργάζονται στενά, ώστε να επιταχυνθεί η προμήθεια τροφίμων για το Χονγκ Κονγκ, ώστε η κατάσταση εφοδιασμού να επανέλθει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η κυβέρνηση με μια ανακοίνωση την Κυριακή.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται στο Χονγκ Κονγκ

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, η υπουργός Υγείας, Σοφία Τσαν, και ο επικεφαλής ασφαλείας, Κρις Τανγκ, βρίσκονται σήμερα στην γειτονική Σεντζέν, όπου συζητούν με Κινέζους αξιωματούχους μέτρα υποστήριξης.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται η προμήθεια εκατομμυρίων τεστ και αρωγή για την οικοδόμηση περισσότερων εγκαταστάσεων καραντίνας και πιθανώς ένα νοσοκομείο εκστρατείας, καθώς το υγειονομικό σύστημα της πόλης αρχίζει να βρίσκεται υπό πίεση.

Οι νοσοκομειακές κλίνες για τους ασθενείς με COVID-19 έχουν ήδη καλυφθεί κατά 90%, ενώ οι εγκαταστάσεις απομόνωσης πλησιάζουν επίσης στην κάλυψη του μέγιστου των δυνατοτήτων τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς εδώ και μερικές εβδομάδες, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ηλικιωμένους της πόλης, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν εμβολιαστεί. Το Χονγκ Κονγκ είχε καταφέρει να κρατήσει μακριά τον ιό κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της πανδημίας, κάτι το οποίο οδήγησε σε μια αίσθηση εφησυχασμού.