Μετά τα κρούσματα κλοπών χιλιάδων τόνων λαδιού και τις ζημιές να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, στο φως έρχονται και περιστατικά κλοπής καρπών της ελιάς από τα δέντρα.

Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αρχίσει να παίρνουν σειρά μέτρων ασφαλείας για να προστατέψουν την παραγωγή τους από τους επιτήδειους. Έτσι ορισμένοι ελαιοπαραγωγοί εξετάζουν την τοποθέτηση GPS στις ελιές τους, όπως κάνουν και οι συνάδελφοί τους στην Ισπανία.

Τί είναι το GPS

Το GPS είναι ένα ομοίωμα ελιάς που ενεργοποιείται από την απομάκρυνση από το δέντρο. Δηλαδή όταν το στίγμα που έχει η ελιά στο συγκεκριμένο δέντρο απομακρυνθεί, τότε ενεργοποιείται. Έτσι έρχεται μήνυμα στο τηλέφωνο του συνδεδεμένου.

Συνεχίζεται η εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου

Για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο αναμένεται αύξηση της τιμής από 30% εως 40% σε επίπεδο χονδρικής ενώ οι Έλληνες παραγωγοί θα πουλάνε το λάδι στα ράφια 9 ευρώ το λίτρο και το Ιταλικό θα κοστίζει 10 εως 11 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή ο καταναλωτής θα το πληρώνει 30% ακριβότερο συγκριτικά με πέρσι.

Η Ιταλία κατέχει το παγκόσμιο καιρό ρεκόρ για κατανάλωση εγχώριου λαδιού, ένα εκατομμύριο τόνους και φέτος θα αναγκαστεί να στραφεί στο εξωτερικό για την κάλυψη των αναγκών της λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.