Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, αναρριχήθηκε κατά 2,25 δολάρια το βαρέλι στα 86,83 δολάρια, ενώ οι τιμές στις ΗΠΑ επίσης αυξήθηκαν.

Το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι παραγωγοί πετρελαίου, αλλά η περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν η μεγαλύτερη κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και δεκαετίες.

Τα δυτικά έθνη καταδίκασαν τις επιθέσεις. Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας, είπε στο BBC ότι η ομάδα είχε άμεση υποστήριξη για την κίνηση από το Ιράν -έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

Το Ιράν αρνήθηκε ανάμειξη στην επίθεση κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, μετέδωσε το Reuters. Όμως ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έχει εκφράσει την υποστήριξή του για την επίθεση.

Πετρέλαιο: Ντόμινο στη Μέση Ανατολή η άνοδος των τιμών

Ο ενεργειακός αναλυτής Σαούλ Κάβονιτς δήλωσε στο BBC ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί «λόγω της προοπτικής μιας ευρύτερης ανάφλεξης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε κοντινές μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία».

Το πρωί της Δευτέρας, η τιμή του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, αυξήθηκε 2,50 δολάρια το βαρέλι στα 85,30 δολάρια.

«Εάν η σύγκρουση αγγίξει το Ιράν, το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει τις επιθέσεις της Χαμάς, έως και το 3% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Κάβονιτς.

Η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics, δήλωσε στο πρόγραμμα Today του BBC ότι το Ιράν αύξησε την παραγωγή πετρελαίου κατά τη διάρκεια αυτού του έτους παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

«Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν κάνει τα στραβά μάτια σε μια σταθερή αύξηση της ιρανικής παραγωγής, που… θα είναι πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να αγνοήσουν από εδώ και πέρα», είπε.

Συνολικά, η κα Bain είπε ότι η Capital Economics αναμένει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα υπερβεί την προσφορά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους και «αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει υψηλότερες τιμές».

Ο κ. Κάβονιτς είπε ότι περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς θα παραμείνει «όμηρος» εάν διακοπεί η διέλευση από τα στενά του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας οδό εμπορίας πετρελαίου.

Το Στενό του Ορμούζ είναι ζωτικής σημασίας για τους κύριους εξαγωγείς πετρελαίου στην περιοχή του Κόλπου, των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πετρέλαιο: Αβεβαιότητα για την εξέλιξη των γεγονότων

Η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα τις επόμενες ημέρες μπορεί επίσης να οδηγήσει τις επενδύσεις σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και στο δολάριο, τα οποία παραδοσιακά αγοράζουν οι επενδυτές σε περιόδους κρίσης, δήλωσε ο James Cheo από την τράπεζα HSBC.

Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα στην προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές και να στηρίξει το νόμισμα της χώρας, το σέκελ, το οποίο έχει υποχωρήσει απότομα.

«Σε αυτό το στάδιο, επικρατεί λίγη νευρικότητα. [Οι επενδυτές] θέλουν να δουν λίγη περισσότερη σαφήνεια, ιδιαίτερα στα οικονομικά δεδομένα και στις εξελίξεις που συνδέονται με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα», πρόσθεσε ο κ. Cheo.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, αγγίζοντας περισσότερα από 120 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Υποχώρησαν λίγο πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αλλά έχουν αυξηθεί σταθερά από τότε, καθώς οι παραγωγοί προσπάθησαν να περιορίσουν την παραγωγή για να στηρίξουν την αγορά.

Η Σαουδική Αραβία, ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, δήλωσε ότι θα κάνει περικοπές κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο.

Άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, ενός ομίλου πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις περικοπές στην παραγωγή, στην προσπάθεια να στηρίξουν τις ραγδαίες τιμές.

Ο ΟΠΕΚ+ αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και οι αποφάσεις του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

Με πληροφορίες από το BBC