Υπεγράφη σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα σιδηρόδρομων μεταξύ του Έλληνα υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, αρμόδιου για θέματα Μεταφορών, με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον.

Η εν λόγω συμφωνία θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ιδίως της Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF) και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

Η σημερινή συμφωνία κατατείνει:

στην πρόληψη σιδηροδρομικών ατυχημάτων,
στη ρύθμιση ζητημάτων ευθύνης των σιδηροδρομικών φορέων,
στην οργάνωση και επίβλεψη σιδηροδρομικών μεταφορών στον τομέα της ασφάλειας,
στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού,
στην οργάνωση κέντρων ελέγχου σιδηροδρομικής κυκλοφορίας,
στην οργάνωση επιτροπών και στην καθιέρωση διαδικασιών για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε αρχικά στη μακραίωνη φιλία και συνεργασία των δύο χωρών. Μίλησε για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, επισημαίνοντας ότι είναι αμετακίνητη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος μέχρι τέλους.

«Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η δικαστική έρευνα, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες κατατέθηκε διοικητικό πόρισμα από ad hoc ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που ανέδειξε διεξοδικά τα ανθρώπινα λάθη αλλά και τις συστημικές πλημμέλειες του ελληνικού σιδηροδρόμου, πολλές εκ των οποίων έχουν διαχρονικό χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ μίλησε και για την «ασφαλή επανεκκίνηση του ελληνικού σιδηρόδρομου».

Photo credits: Eurokinissi