Σε πέντε μέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εξαγωγή των δεδομένων από το καταγραφικό της μοιραίας αμαξοστοιχίας καθώς λόγω τεχνικών θεμάτων οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στη Λάρισα δεν κατόρθωσαν να διαβάσουν σήμερα τα στοιχεία όπου έχουν καταγραφεί και οι ακριβείς συνθήκες, πριν από τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων.

Μετά από σύσκεψη στο γραφείο του εφέτη ανακριτή με τους δικαστικούς εμπειρογνώμονες αποφασίστηκε να σταλεί το καταγραφικό σε ειδική υπηρεσία στην Αθήνα, η οποία σε διάστημα πέντε ημερών θα αναλάβει να εξάγει τα δεδομένα του καταγραφικού και να τα παραδώσει στους εμπειρογνώμονες και τον εφέτη ανακριτή.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι τέσσερις Ιταλοί ειδικοί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο να διαβάσουν το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, παρουσία δύο δικαστικών εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων των οικογενειών των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Στη συνέχεια και αφού «διαβαστούν» τα δεδομένα θα συνταχθεί έκθεση, που θα συμπεριληφθεί στο ευρύτερο πόρισμα των δικαστικών Αρχών, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο και να δοθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Θυμίζουμε ότι τέσσερα άτομα κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης των συγκοινωνιών με τους δύο εξ αυτών να έχουν προφυλακιστεί. Πρόκειται για τον 59χρονο σταθμάρχη Λάρισας της νυχτερινής βάρδιας της 28ης, και τον επιθεωρητή του ΟΣΕ, που ήταν επιφορτισμένος με τις βάρδιες.

Οι σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις κατηγορούνται επίσης για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Χθες, κατέθεσαν στον εφέτη ανακριτή, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΣΕ καθώς και δύο μέλη της Επιτροπή Αξιολόγησης του οργανισμού, σχετικά με την εμπλοκή τους στη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη και το όριο ηλικίας. Και οι τρεις κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος.