Ένα ξέσπασμα έκτακτης ανάγκης στην παγκόσμια υγεία. Αυτό είναι πλέον η ευλογιά των πιθήκων σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Tedros Adhanom Ghebreyesus, που έγινε σήμερα το πρωί. «Αποφάσισα πως το ξέσπασμα της παγκόσμιας ευλογιάς των πιθήκων αντικατοπτρίζει μια επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας παγκοσμίου ενδιαφέροντος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus ήταν αυτός που οδήγησε σε αυτή την αναβάθμιση της σοβαρότητας της νόσου, παρά το ότι στο συμβούλιο που έγινε, δεν υπήρξε συναίνεση για αυτή την αναβάθμιση. Ο ίδιος όμως, λειτουργώντας κατά βάση ατομικά, αφού έλαβε υπ΄όψιν του τα 5 στοιχεία που απαιτούνται ώστε ένα ξέσπασμα να χαρακτηριστεί ως επείγουσα κατάσταση παγκοσμίου ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία, προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση.

«Προς το παρόν είναι ένα ξέσπασμα ανάμεσα σε άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, ειδικά αυτών που έχουν πολλαπλούς συντρόφους και αυτό σημαίνει πως πρόκειται για ένα ξέσπασμα που μπορεί να σταματήσει με την κατάλληλη στρατηγική στις κατάλληλες ομάδες ανθρώπων». Με απλά λόγια, ο ΠΟΥ έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του στην γκέι κοινότητα για να περιορίσει την μετάδοση.

Αυτή η αναβάθμιση ήρθε περίπου ένα μήνα μετά την προηγούμενη έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία πάλι δεν είχε υπάρξει συναίνεση. Τότε, ο Tedros Ghebreyesus είχε αναφέρει πως δεν συνίστατο κάποιος λόγος για να γίνει αυτή η αλλαγή στον χαρακτήρα της νόσου, αλλά την αναγνώριζε ως μια εξελισσόμενη απειλή για την υγεία.

Σε αυτή την κατηγορία που βρίσκεται τώρα η ευλογιά των πιθήκων, κατατάσσονται φαινόμενα που συνιστούν μια απειλή για τη δημόσια υγεία σε διεθνες επίπεδο και απαιτούν μια διεθνή συνεργασία και ανταπόκριση. Αυτή τη στιγμή, βάσει του πρωτοκόλλου που έχει οριστεί από το 2005, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια νόσος που δυνητικά μπορεί να εξαπλωθεί και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται από δω και πέρα.

Λιγότερο σοβαρή νόσος η ευλογιά των πιθήκων, αλλά προκαλεί ανησυχία

Σύμφωνα με τον CDC, τον αμερικανικό οργανισμό ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, αυτή η κατάταξη αποτελεί μια δεσμευτική συμφωνία των 196 χωρών του ΠΟΥ που θα πρέπει να στήσουν τις δομές αντίδρασεις για την ανίχνευση και την αναφορά των επειγουσών περιπτώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν δύο εν ενεργεία PHEIC (public health emergency international concern) ανώτατης κλίμακας, η πολυομυελίτιδα που ξεκίνησε το 2014 και ο Covid-19. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα 4 που άρχισαν και ολοκληρώθηκαν στον 21ο αιώνα: H1N1 από το 2009 ως το 2010, Έμπολα από το 2014 ως το 2016 και από το 2019 ως το 2020 και ο ιός Ζίκα το 2016.

Στα κρούσματα για την ευλογιά των πιθήκων, οι ΗΠΑ έχουν 2.800 ενεργά κρούσματα σε 44 πολιτείες, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 16.500 υποθέσεις σε 74 χώρες.

Η ευλογιά των πιθήκων φαίνεται ως τώρα να είναι μια λιγότερο σοβαρή νόσος από την ευλογιά που τα τελευταία χρόνια είναι σε πορεία ελάττωσης. Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου είναι ενδημική και μεταδίδεται από μικρά θηλαστικά και τρωκτικά.

Κατά βάση, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την επαφή με σωματικά υγρά, πληγές ή αντικείμενα όπως ρούχα και σεντόνια, που έχουν μολυνθεί. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τα σταγονίδια του σάλιου σε πολύ κλειστούς χώρους.

* Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Υπόθεση Λιγνάδη: Η εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της αθώωσης του για μια από τις δύο κατηγορίες βιασμού

Φωτιά στην Πεντέλη: Οι έρευνες έχουν στραφεί στο σενάριο οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού

Επίθεση στην Οδησσό: Στα σκουπίδια η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για την απελευθέρωση των σιτηρών