Για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα ανησυχεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση έχουν διαταράξει σοβαρά το σύστημα υγείας, έχουν δυσκολέψει πολύ την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και έχουν αναγκάσει τους αμάχους να μεταφερθούν σε καταφύγια.

Η έναρξη της εποχής των βροχών και η πιθανότητα πλημμυρών έχουν, επίσης, αυξήσει τους φόβους ότι το σύστημα αποχέτευσης του πυκνοκατοικημένου θύλακα θα φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και θα εξαπλωθούν οι ασθένειες.

Η χερσαία, θαλάσσια και εναέρια επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εξάλλου, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει πρωτόγνωρης έκτασης αναταραχή και καταστροφές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ακολουθούν οι τελευταίες εκτιμήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς για τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της σύγκρουσης:

Στέγαση

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), επικαλούμενο στοιχεία από το παλαιστινιακό υπουργείο δημοσίων έργων και στέγασης, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις κατέστρεψαν πάνω από 41.000 οικιστικές μονάδες και προκάλεσαν ζημιές σε πάνω από 222.000. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον το 45% των κατοικιών στη Γάζα έχει αναφερθεί ότι έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Η ανεξάρτητη διασταύρωση των στοιχείων αυτών δεν κατέστη δυνατή, αλλά δημοσιογράφοι του Reuters στη Γάζα υποστηρίζουν ότι η καταστροφή είναι μεγάλης κλίμακας. Ισραηλινός δημοσιογράφος, τον οποίο πήγε ο ισραηλινός στρατός να δει την πόλη Μπέιτ Χανούν της Γάζας, ανέφερε στις 12 Νοεμβρίου ότι «μετά βίας παραμένει όρθιο έστω ένα κατοικήσιμο κτίριο». Πάνω από 52.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί πριν από τιν πόλεμο.

Νοσοκομεία και Σχολεία

Σε έκθεση στις 15 Νοεμβρίου, η OCHA ανέφερε ότι 279 εκπαιδευτικές μονάδες εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές, πάνω από το 51% του συνόλου, με κανέναν από τους 625.000 μαθητές της Γάζας να μην έχει πρόσβαση σε εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, στις 16 Νοεμβρίου, μόνο εννέα από τα 35 νοσοκομεία του θύλακα στη Γάζα λειτουργούσαν μερικώς. Τα υπόλοιπα ανέστειλαν επισήμως τις ιατρικές τους υπηρεσίες.

Η OCHA δήλωσε ότι 55 ασθενοφόρα στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ κρίσιμες ελλείψεις έχουν αναφερθεί σε φάρμακα και προϊόντα αίματος.

Νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε στις 16 Νοεμβρίου ότι λόγω της έλλειψης καυσίμων, το 70% των ανθρώπων στη νότια Γάζα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα του θύλακα λειτουργεί στο 5% της δυναμικότητάς της, δήλωσε η UNRWA, ενώ οι δύο αγωγοί ύδατος από το Ισραήλ λειτουργούν. Στο βόρειο τμήμα του θύλακα, η μονάδα αφαλάτωσης και ο ισραηλινός αγωγός δεν λειτουργούν.

Οι περισσότερες από τις 65 αντλίες λυμάτων στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας, δήλωσε η OCHA, ενώ σε κάποιες περιοχές υπάρχει διαρροή λυμάτων στους δρόμους.

Επισιτιστική ασφάλεια

Η OCHA δήλωσε ότι στο βόρειο τμήμα της Γάζας, κανένα αρτοποιείο δεν λειτουργεί από τις 7 Νοεμβρίου λόγω της έλλειψης καυσίμων, νερού, αλεύρων και εξαιτίας ζημιών στις υποδομές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τελευταίος σε λειτουργία μύλος στη Γάζα καταστράφηκε στις 15 Νοεμβρίου.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική», ανέφερε η OCHA.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Κατά μέσο όρο, 500 φορτηγά με τρόφιμα και άλλες προμήθειες εισέρχονταν στη Γάζα κάθε μέρα πριν από τη σύγκρουση. Όλες οι εισαγωγές ανεστάλησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου και ξεκίνησαν και πάλι μόλις στις 21 Οκτωβρίου. Από τότε έως τις 14 Νοεμβρίου, συνολικά 1.139 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα.

Τηλεπικοινωνίες

Στις 16 Νοεμβρίου, οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Γάζα ανεστάλησαν καθώς εξαντλήθηκαν τα καύσιμα που χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία γεννητριών. Η OCHA δήλωσε ότι πολλές υποδομές τηλεπικοινωνιών στη νότια Γάζα επλήγησαν και υπέστησαν ζημιές στις 14 Νοεμβρίου.

Η OCHA δήλωσε ότι οι διακοπές ρεύματος δημιουργούν κινδύνους για την παροχή κρίσιμης βοήθειας στους αμάχους. Η UNRWA δήλωσε ότι λόγω της διακοπής των τηλεπικοινωνιών δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ή να συντονίσει τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 17 Νοεμβρίου.

Οικονομικός αντίκτυπος

Σε κοινή τους έκθεση, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) ανέφεραν στις 5 Νοεμβρίου ότι περίπου 390.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την έναρξη του πολέμου.

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Γάζα ήταν ήδη δυσμενής πριν από τον πόλεμο, με το ποσοστό φτώχειας να εκτιμάται ότι έφθασε στο 61% το 2020. Σε προκαταρκτική εκτίμηση, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η φτώχεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% έως 45%, ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου. Προέβλεψαν επίσης ότι ο πόλεμος θα κοστίσει τη Γάζα από 4% έως 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo credits: GettyImages