Μια πολύ σημαντική όσο και ανησυχητική είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και ήδη αναδημοσιεύεται από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Αφορά στην ασπαρτάμη και σε ανακοινώσεις που ετοιμάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επικινδυνότητά της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Reuters, Ο ΠΟΥ αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στον Ιούλιο ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ασπαρτάμη να είναι καρκινογόνα ουσία.

ασπαρτάμη

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας ότι υπάρξουν αλυσιδωτές εξελίξεις στη βιομηχανία τροφίμων που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί την ασπαρτάμη ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

ΠΟΥ: Είχε προειδοποιήσει για την ασπαρτάμη

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάιο για τα υποκατάστατα της ζάχαρης, τονίζοντας τότε ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των NSS, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», δήλωνε τότε ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.

«Τα NSS δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Τα συνήθη NSS περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.