Μετά και το δεύτερο βίντεο που κυκλοφόρησε χθες από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, όπου φαίνεται να υπάρχει εμπρησμός σε άλλο σημείο της Παλλήνης, η αστυνομία και οι κρατικές αρχές έχουν στρέψει την έρευνα τους στο σενάριο του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού για τη φωτιά στην Πεντέλη, κάτι που ούτως ή άλλως τα στοιχεία έδειχναν από την αρχή ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να ισχύει.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζει τα αίτια πίσω από τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 100 κτήρια κατεστραμμένα ολοσχερώς ή σε μεγάλο ποσοστό, ενώ έχει υπάρξει τέτοια απώλεια στρεμμάτων δάσους και ζώων.

Το βίντεο που δημοσίευσε ο ALPHA προχθές και το βίντεο του ΑΝΤ1 χθες, είναι τα δύο κύρια στοιχεία στα χέρια των αρχών και ιδίως των στελεχών του ανακριτικού της Πυροσβεστικής, που εξετάζουν καρέ-καρέ το υλικό για να βρουν τους απεικονιζόμενους δράστες και να δουν αν υπάρχει σχέδιο εμπρησμού.

Υπενθυμίζεται πως και τα δύο περιστατικά στα βίντεο, έλαβαν χώρα σε μια στιγμή που όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν στραφεί στην Πεντέλη, στο Ντράφι και στην Ανθούσα και πάλευαν με τις ανεξέλεγκτες εστίες φωτιάς. Ο μαυροφορεμένος στη Χριστούπολη Σπάτων και η έκρηξη στην Παλλήνη, όπου ανατινάζεται ένα κοντέινερ σε μικρή απόσταση από το δάσος και ανάμεσα σε κατοικίες, έχουν τεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.

https://www.youtube.com/watch?v=g0PHF1_2nNM

Οι εικόνες δεν επιτρέπουν άλλη σκέψη από το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού που θα πρέπει να ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους να το δηλώνουν ευθέως πως κάτι δεν τους κολλάει με την πυρκαγιά.

Το ανθρωποκυνηγητό είναι τώρα επικεντρωμένο στον μαυροφορεμένο του πρώτου βίντεο, με ειδικούς από την Ασφάλεια να συνδράμουν τις έρευνες για την ταυτοποίηση του. Αυτός είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το σενάριο του οργανωμένου εμπρησμού, εφόσον υπάρχει κάτι τέτοιο.

Εξάλλου, η προϊστάμενη Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, κ. Μαρία Γκανέ, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας, προκαταρτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα. Την ίδια στιγμή, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, θα αξιολογήσει το βιντεοληπτικό υλικό και τις μαρτυρίες που συλλέγουν τα στελέχη της πυροσβεστικής και θα ερευνήσει αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα του εμπρησμού, του εμπρησμού δάσους και της παράβασης του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να ολοκληρωθεί και το πρώτο μέρος της αυτοψίας για τη φωτιά στην Πεντέλη που διενεργείται από τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών στα κτίρια τα οποία υπέστησαν ζημίες από τη μεγάλη πυρκαγιά. Από τα 251 κτήρια που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς, υπάρχουν 54 σπίτια που είναι ακατάλληλα για κατοίκηση, ενώ στο κόκκινο βρίσκονται ακόμα 5 καταστήματα, 17 αποθήκες και 1 εκκλησία, με αρκετά ακόμα σπίτια να έχουν μεγάλες καταστροφές.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Επίθεση στην Οδησσό: Στα σκουπίδια η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για την απελευθέρωση των σιτηρών

Φωτιά στην Πεντέλη: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει μαυροφορεμένο εμπρηστή στην Παλλήνη

Κυριακός Μητσοτάκης για Πεντέλη: «Ήταν δύσκολη φωτιά, είμαστε ευγνώμονες στους πυροσβέστες»