Πεταμένες σύριγγες, χρησιμοποιημένα κιτ self test, παλιά φιαλίδια εμβολίων είναι όλα όσα απειλούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ. Χιλιάδες τόνοι έχουν νοσοκομειακών αποβλήτων έχουν συσσωρευτεί, από τα δύο χρόνια πανδημίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το υλικό, ένα μέρος του οποίου θα μπορούσε να είναι μολυσματικό, εκθέτει εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αφού ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες. Εγκαύματα, τραυματισμοί από βελόνες και μικρόβια, είναι αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Οι κοινότητες κοντά σε χώρους υγειονομικής ταφής με κακή διαχείριση μπορούν επίσης να επηρεαστούν μέσω του μολυσμένου αέρα από την καύση των απορριμμάτων, την κακή ποιότητα του νερού ή τα παράσιτα που μεταφέρουν ασθένειες.

Μεταρρυθμίσεις ζητά ο ΠΟΥ

Η έκθεση αναφέρει πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα, η μείωση της χρήσης των συσκευασιών, που είναι από πλαστικό, και του προστατευτικού εξοπλισμού από επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά.

Για να μιλάμε με ακρίβεια, υπολογίζεται πως στα Ηνωμένα Έθνη, έως τον Νοέμβριο του 2021, είχαν γίνει γίνει παραγγελίες για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό βάρους περίπου 87.000 τόνων, με τον μεγαλύτερο όγκο να καταλήγει ως νοσοκομειακά απόβλητα. Αυτό ισοδυναμεί με το βάρος πολλών εκατοντάδων γαλάζιων φαλαινών.

140 εκατομμύρια κιτ για τεστ κορωνοϊού

Ο αριθμός αυτός, ο οποίος είναι αναπόφευκτος, έχει δημιουργήσει 2.600 τόνους πλαστικών απορριμάτων και πολλών χημικών αποβλήτων. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι περίπου 8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως έχουν παράγει επιπλέον 144.000 τόνους απορριμμάτων σε γυάλινα φιαλίδια, σύριγγες κλπ.

Στην έκθεση δεν κατονομάστηκαν συγκεκριμένες περιοχές, αλλά αναφέρεται στην περιορισμένη επίσημη επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας καθώς και μεγάλους όγκους υγρών αποβλήτων από κόπρανα, που προέρχονται από εγκαταστάσεις καραντίνας στη Μαδαγασκάρη.

Με πληροφορίες από Reuters