Σε σοκ βρίσκονται οι γονείς του 5,5 μηνών βρέφους από την Άρτα, το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητο του πατέρα του όταν ο ίδιος το ξέχασε μέσα για πέντε ώρες. Ο 35χρονος άνδρας έπρεπε να αφήσει το μωρό στον βρεφονηπιακό σταθμό και μετά να πάει στη δουλειά του, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Ο άνδρας πήγε κανονικά στη δουλειά του και κλείδωσε το αυτοκινητό του με το μωρό ξεχασμένο μέσα. Λίγες ώρες αργότερα οι δασκάλες του βρεφονηπιακού σταθμού της Άρτας επικοινώνησαν με τους γονείς προκειμένου να ρωτήσουν αν συνέβη κάτι γιατι το μωρό απουσίαζε, τότε η μητέρα τηλεφώνησε στον σύζυγο της ρωτώντας τον πού είναι το παιδί, και αυτός έντρομος συνειδητοποίησε ότι το είχε ξεχάσει στο Ι.Χ του, αμέσως πήγε στο αυτοκίνητο, αλλά ήταν αργά.

Στη συνέχεια μετέφερε το άτυχο κοριτσάκι στο νοσοκομείο Άρτας ωστόσο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

1 στους 10 έχει ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί αρκετές φορές παγκοσμίως. Για πολλούς φαντάζει μια αδιανόητη πράξη, ωστόσο σύμφωνα με μελέτες σχεδόν 1 στους 10 γονείς έχει παραδεχτεί πως έχει ξεχάσει το παιδί στο αυτοκίνητο, έστω και προσωρινά. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι αμελείς, όμως η λειτουργία της κινητικής μνήμης σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου, ή το υψηλό στρες ή μια αλλαγή στη ρουτίνα μπορεί να φέρουν το μοιραίο.

Το σύνηθες στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι το μωρό να έχει αποκοιμηθεί ή να είναι σιωπηλό για αρκετή ώρα, όπως σημειώνουν ειδικοί. Επίσης οι τραγωδίες σχετίζονται και με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς συνήθως τα παιδιά καταλήγουν από θερμοπληξία.

«Μπορεί να συμβεί σε όλους, δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά πρόβλημα μνήμης»

Πολλοί άνθρωποι, όταν διαβάζουν αυτού του είδους τις ειδήσεις, επικρίνουν τους γονείς λέγοντας πώς είναι απαράδεκτοι. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμα και στον πιο υπεύθυνο και οργανωμένο γονιό.

«Το να ξεχάσεις το παιδί σου δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά πρόβλημα μνήμης. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι μόνο κακοί ή αμελείς γονείς ξεχνούν τα παιδιά στα αυτοκίνητα. Είναι όμως θέμα συνθηκών. Μπορεί να συμβεί σε όλους», υποστηρίζει ο David Diamond.

Τα πιο συχνά αίτια

  • Ο γονιός οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο.
  • Ο γονιός συχνά έχει «παροδική» αποτυχία μνήμης.
  • Υπάρχουν διάφοροι περισπασμοί κατά την οδήγηση και παράγοντες που αγχώνουν τον οδηγό και συμβάλλουν στην πιθανή αστοχία της μνήμης.

Ο David Diamond, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν γονείς οι οποίοι ξέχασαν τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητό τους, υπήρξε απώλεια της μνήμης εργασίας που είναι το μικρότερο σε είδος μνήμης καθώς αποθηκεύει πληροφορίες διάρκειας 2 λεπτών (περίπου) και σχετίζεται με την προσοχή και τη συγκέντρωση.