Εκεί που κανείς δεν το περίμενε, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, ανακοίνωσε την παραίτησή της, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Μεταξύ άλλων είπε πως δεν «έχει πλέον την ενέργεια» για να συνεχίσει να ηγείται της χώρας, ενώ εξήγησε πως θα αποχωρήσει από το αξίωμα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τα δάκρυα της, η Ardern είπε πως τα πεντέμισι χρόνια που ήταν στην εξουσία ήταν δύσκολα για εκείνη. Η ίδια ανέλαβε πρωθυπουργός κυβέρνησης συμμαχίας το 2017, στα 37 της, προτού οδηγήσει το Εργατικό κόμμα σε εκλογικό θρίαμβο και στην απόλυτη πλειοψηφία στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο τρία χρόνια αργότερα.

Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα της στις δημοσκοπήσεις έπεφτε ολοένα και περισσότερο. Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση αφότου το κοινοβούλιο άρχισε τις διακοπές του καλοκαιριού του θερινού ημισφαιρίου, διάρκειας ενός μήνα, η Ardern εξήγησε πως είχε την ελπίδα πως θα αξιοποιούσε την παύση αυτή για να βρει την ενέργεια που χρειαζόταν για να συνεχίσει να κυβερνά.

«Αυτό το καλοκαίρι, ήλπιζα να βρω έναν τρόπο να προετοιμαστώ όχι μόνο για έναν ακόμη χρόνο, αλλά για άλλη μια θητεία – γιατί αυτό απαιτείται φέτος. Δεν κατάφερα να το κάνω αυτό», είπε η χαρακτηριστικά η 42χρονη και πρόσθεσε:

«Ξέρω ότι θα υπάρξει πολλή συζήτηση, μετά από αυτήν την απόφαση μου, για το ποιος ήταν ο “πραγματικός” λόγος. Η μόνη ενδιαφέρουσα οπτική γωνία που θα ανακαλύψετε είναι ότι μετά από έξι χρόνια μεγάλων προκλήσεων, είμαι απλά και μόνο ένας άνθρωπος. Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Δίνουμε ό,τι μπορούμε, για όσο μπορούμε, και μετά έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Και για μένα, αυτή είναι η στιγμή».

Όσον αφορά το κόμμα, την Κυριακή θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη.