Αν έβλεπε κανείς το σκορ του πρώτου ημιχρόνου και τις επιλογές που είχε η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ στην επίθεσή της, θα έπαιζε στοίχημα ό,τι είχε και δεν είχε πως θα χάσει και μάλιστα με άνεση. Οι Νεοζηλανδοί είχαν 7/12 τρίποντα, έπαιζαν άμυνα, είχαν προκαλέσει πνευματικό βραχυκύκλωμα στους παίκτες του Ιττούδη και ένας αποκλεισμός από την πρώτη φάση του Μουντομπάσκετ έμοιαζε πιο πιθανός.

Χρειάστηκαν μόλις 2 λεπτά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου για να ανάψει η σπίθα και η Εθνική Ελλάδος να πάει από το 32-43 στο 38-43 και να παγιώσει την διαφορά σε αυτά τα επίπεδα, φτάνοντας ως το τέλος της 3ης περιόδου στο 50-54. Η διαφορά των 4 πόντων ήταν ψυχολογικό boost, ιδίως από τη στιγμή που οι Νεοζηλανδοί δεν είχαν βάλει τρίποντο και σκόραραν μετά κόπων και βασάνων.

Στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου, με μπροστάρη τον Ιωάννη Παπαπέτρου που βάρεσε δύο ζευγάρια βολών χάνοντας τη δεύτερη και παίρνοντας ριμπάουντ για να σκοράρει δίποντο και τρίποντο αντίστοιχα, η Εθνική πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με σκορ 59-54.

Και από τότε δεν κοίταξε πίσω της, αυξάνοντας σιγά σιγά τη διαφορά όλο και περισσότερο ως και το +11, με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να βάζει την τρέλα του και να σκοράρει κατά ριπάς, ως συμπαραστάτης του Παπαπέτρου, και τους Γουόκαπ-Παπαγιάννη-Παπανικολάου να δίνουν μπασκετικό ξύλο και να κυνηγούν τα πάντα στην άμυνα.

Δύο νίκες ακόμα για την Εθνική

Το τελικό 83-74 φέρνει την Εθνική στην επόμενη φάση, όπου θα παίξει σε όμιλο με ΗΠΑ-Λιθουανία-Μαυροβούνιο, αντιμετωπίζοντας σε ματς τις δύο τελευταίες χώρες, θέλοντας μόνο νίκες και ήττα των Λιθουανών από τις ΗΠΑ.

Με την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Με την εικόνα του β’ ημιχρόνου, είναι παραπάνω από εφικτό. Αρκεί η ομάδα του Ιτούδη να βρει παραπάνω πρόσωπα που να προσφέρουν, μιας και απέναντι στη Νέα Ζηλανδία ήταν 3+0.5+0.5.

Τα δύο τελευταία μισά είναι ο Παπαγιάννης και ο Παπανικολάου που μόνο στο 4ο δεκάλεπτο έδειξαν την ανωτερότητα τους σε σχέση με τους αντιπάλους. Κατά τ’ άλλα, η Εθνική είχε επιθετικά τον Παπαπέτρου να δίνει πράγματα σε όλο το ματς με 27 πόντους, τον Λαρεντζάκη να παίρνει μπρος στο β’ ημίχρονο φτάνοντας τους 20 και τον Γουόκαπ να σκοράρει 10 πόντους δίνοντας και 9 ασίστ.

Δείτε εδώ τα στατιστικά της αναμέτρησης.