Από τις 22 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου η χώρα βίωσε το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι. Δεν πέρασαν παρά 3 εβδομάδες και ήδη βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου και πιο δύσκολου κύματος, που μπορεί να κρατήσει εν τέλει λιγότερες ημέρες (8), αλλά με θερμοκρασίες που δεν είμαστε συνηθισμένοι ακόμα κι εμείς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του meteo.gr, τη Δευτέρα αναμένεται να έχουμε πλήρη κορύφωση με τη θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας να δείχνει ως και 44 βαθμούς.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής ερευνών στο meteo.gr και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος, στο iefimerida.gr «Στην Αθήνα η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς. Για τη Δευτέρα, η αυτόματη πρόγνωσή μας δείχνει ότι θα έχουμε 44 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας. Το μόνο παρήγορο είναι ότι ενδεχομένως θα είναι σε χαμηλά επίπεδα η υγρασία. Αυτό θα κάνει λίγο πιο εύκολα τα πράγματα. Είναι ένα φαινόμενο (αυτό της χαμηλής υγρασίας) που το παρατηρούμε όταν καταγράφονται πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες».

Παράλληλα, ο καύσωνας αυτός ενδέχεται να μπει στην κορυφαία δεκάδα των τελευταίων 40 ετών για την Ελλάδα, με το 1998 να κατέχει τα πρωτεία με καύσωνα διάρκειας 14 ημερών, αλλά όχι με τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

«Υπάρχει μια τάση να υποχωρήσουν κάπως οι θερμοκρασίες στα μέσα της άλλης εβδομάδας, όμως δεν θα δούμε ”δροσιά”, δεν θα μιλάμε για σημαντική πτώση» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Καύσωνας: Ποιες περιοχές είναι «κόκκινες»

Ο Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε ότι Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία (Λάρισα), Κεντρική Μακεδονία, Νότια Κρήτη και περιοχές της Πελοποννήσου θα βρεθούν στα…κόκκινα όσον αφορά στις υψηλές θερμοκρασίες το επόμενο 4ημερο, τόσο στη διάρκεια της μέρας όσο και μετά τη δύση του ηλίου.

«Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι ψηλά. Εκτιμούμε ότι ο υδράργυρος δεν θα δείχνει κάτω από τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα. Αυτό δεν θα επιτρέψει να παίρνουμε ”ανάσες”. Σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση».

https://www.intronews.gr/erevna-ti-apokalypsan-ta-synechi-kymata-kafsona-pano-apo-to-orio-ta-kritiria-yperthermansis-tou-planiti

Τι αναφέρουν η ΕΜΥ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Σε αναλυτική ανακοίνωση της η ΕΜΥ τονίζει ότι μπορεί η κορύφωση να σημειωθεί τη Δευτέρα, αλλά δεν θα υπάρξει σημαντική πτώση θερμοκρασίας μέχρι και την Παρασκευή:

-Tο φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια, αλλά και διότι το θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

-Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21.

-Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

-Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές.

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προς ναυτιλομένους, για το πώς μπορεί ο καθένας να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο καύσωνα:

– Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

– Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

– Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

– Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

– Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

– Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

– Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

– Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

– Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.