Πολλά είναι τα μέτωπα στη Θεσσαλία στα οποία δίνεται διαρκής μάχη για να επανέλθει η κανονικότητα, στο μέτρο, βέβαια, που αυτό είναι εφικτό, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Βασικότερο μέλημα είναι να απεγκλωβιστούν όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι και να υπάρχει φαγητό και νερό για όλους και ακολουθούν η απομάκρυνση των νεκρών ζώων και η εξάλειψη του κινδύνου εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Τα μολυσμένα νερά και τα πνιγμένα ζώα δημιουργούν ένα εκρηκτικό ανθυγιεινό κοκτέιλ κι αποτελούν πρόβλημα για το οποίο αναζητά λύσεις το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι και χθες το απόγευμα, είχαν καταγραφεί 36 περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία, αν μη τι άλλο όμως σχεδόν όλα είχαν ήπια συμπτωματολογία και δεν απαιτήθηκε νοσηλεία. Ενδεικτικό της μόλυνσης των υδάτων είναι ότι άτομα που προσπάθησαν να συνδράμουν τις επιχειρήσεις ή να βοηθήσουν συγχωριανούς τους, εμφάνισαν εξανθήματα στο σώμα τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προειδοποίησε τους κατοίκους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα. Έχουμε ερπετά, τρωκτικά, νεκρά πτηνά, ζώα εκτροφής. Όλα αυτά έχουν παρασυρθεί μαζί με φερτά υλικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τα νερά. Τα αντιμετωπίζουμε σα να είναι δυνητικά μολυσματικά».

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, το νερό δεν είναι πόσιμο και παραμένει ακατάλληλο και για προσωπική υγιεινή. Για να κάνει κάποιος μπάνιο θα πρέπει να βράσει το νερό στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά.

Το πότε θα είναι ξανά πόσιμο το νερό θα διαφανεί από τους ελέγχους που διενεργούνται ανά περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν μέρες και οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν θα πρέπει εκτός από το να κάνουν υπομονή, να είναι και ιδιαίτερα προσεκτικοί