Επίσημο αίτημα στον Δήμο Παλαμά, ζητώντας τη μετεγκατάσταση του χωριού τους σε άλλη περιοχή κατέθεσαν οι κάτοικοι της η Μεταμόρφωσης Καρδίτσας με τον τον κοινοτάρχη τους, Πέτρο Κοντογιάννη. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί και σχετικό δημοψήφισμα στο χωριό.

Το αίτημα κατατέθηκε καθώς όπως υποστηρίζουν όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση τόσο πιο συχνά θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστροφές.

Ο οικισμός, άλλωστε, είναι χτισμένος στο χαμηλότερο σημείο του θεσσαλικού κάμπου, σε υψόμετρο μόλις 90 μέτρων.

«Όταν ξέσπασε η θεομηνία παλέψαμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε τους πιο αδύναμους και πάντα θα με στοιχειώνει ότι δύο συμπολίτες μου έχασαν τη ζωή τους.

Όπως διαμορφώνονται οι κλιματικές συνθήκες και με δεδομένο ότι τα έργα για τη συγκράτηση του νερού στα ορεινά της Καρδίτσας θα αργήσουν περίπου δέκα χρόνια, είναι δεδομένο ότι το χωριό πρέπει να μετεγκατασταθεί, αλλά με τους δικούς μας όρους.

Οι κάτοικοι θα υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις με βάση τα στοιχεία από τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Παλαμά, στις οποίες θα αναφέρονται ξεκάθαρα οι όροι και οι προϋποθέσεις της μετεγκατάστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το θέμα, όπως τονίζει, θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημοψήφισμα στο χωριό με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία οι κάτοικοι θα σημειώνουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Με έγγραφό του προς τον Δήμο Παλαμά, το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας προτείνει να χτιστεί ένα νέο χωριό στην περιοχή ανάμεσα στον Παλαμά και τα Καλυβάκια. Η έκταση αυτή είναι περίπου 200 στρέμματα και ανήκει στον δήμο.

«Ο πρώτος όρος που θέτουμε είναι επιδότηση ενοικίου για 2 χρόνια, όσο ελπίζουμε ότι θα χρειαστεί να χτιστούν τα νέα σπίτια. Αυτή τη στιγμή μόνο ένα ζευγάρι εξακολουθεί να ζει στο χωριό, όλοι οι άλλοι νοικιάζουν σε διάφορες άλλες περιοχές της Καρδίτσας, ακόμα και στη Λάρισα» λέει ο κ. Κοντογιάννης, και συνεχίζει:

«Ζητάμε επίσης να γίνουν κάποιες βασικές εργασίες στα σπίτια, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν ως αγροτικές κατοικίες, με ένα ράντσο, να αφήνουμε τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό μας και να κάνουμε τις δουλειές μας.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε το χωριό να ρημάξει, είναι το αίμα των προγόνων μας. Η περιοχή που προτείνεται για τη μετεγκατάσταση είναι 200 στρέμματα και το χωριό μας 540, είναι θέμα βιοπορισμού».

Όπως λέει ο κ. Κοντογιάννης, το χωριό (διαθέτει 160 κατοικίες, από τις οποίες 119 μόνιμες) συμφωνεί με τη μετεγκατάσταση σε ποσοστό περίπου 90%.

«Συνολικά, το χωριό έχει 234 κατοίκους. Τα νέα σπίτια θέλουμε να χτιστούν με βάση όχι τα τετραγωνικά των υπαρχόντων σπιτιών αλλά των μελών των οικογενειών που ζουν σε αυτά, γιατί κάποια παιδιά μπορεί να έχουν μεγαλώσει και να έχουν φύγει».

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των κατοίκων στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας ζει από τις καλλιέργειες βαμβακιού, ενώ λιγότεροι καλλιεργούν σιτάρι και καλαμπόκι.