Εντείνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους ύστερα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς ο αριθμός τους δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ακόμη με ακρίβεια λόγω της αδύναμης επικοινωνίας με αρκετές περιοχές που έχουν πληγεί.

Αγοραστός: Ξεκινούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμών με κάθε μέσο

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση, ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως το βάρος θα δοθεί στην Καρδίτσα. Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως θα ξεκινήσουν και σήμερα επιχειρήσεις απεγκλωβισμών με κάθε μέσο, από αέρος (ελικόπτερα) και με κλιμάκια του στρατού με βαριά μηχανήματα. Είπε επίσης πως 8 χωριά στην Καρδίτσα χρειάζονται βοήθεια και θα επιχειρήσουν σήμερα τα σωστικά συνεργεία με βάρκες, Hummer, βαριά μηχανήματα και ελικόπτερα.

«Κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Αγοραστός.«Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή της στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες», πρόσθεσε. Για τη κατάσταση που βρίσκεται ο Πηνειός, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι έχει καλύψει όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις αλλά από χθες το βράδυ βρίσκεται σε σταθεροποίηση. Τέλος, ο κ. Αγοραστός τόνισε πως είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων.

αγνοούμενους
αγνοούμενους
αγνοούμενους
κακοκαιρία Daniel, Καρδίτσα, εγκλωβισμένοι

Κάτοικος Καρδίτσας: «Είμαστε 100 άτομα σε μία καφετέρια κι έξω έχει τρία μέτρα νερό»

Κάτοικος της Μαραθέας Καρδίτσας, ένα μέρος που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, μίλησε στο MEGA και αφού περιέγραψε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ζήτησε άμεσα βοήθεια για τον ίδιο και περίπου 100 συγχωριανούς του που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καφετέρια.

«Είμαστε από χθες το πρωί εγκλωβισμένοι από 2 έως και 3 μέτρα το νερό. Μαζευτήκαμε όλο το χωριό σε μία καφετέρια που ήταν κλειστή και μπράβο στον ιδιοκτήτη που μας άνοιξε το μαγαζί και ανέβηκε ο κόσμος, είναι διώροφη. Είμαστε σε 60 τ.μ. 100 άτομα, δεν έχουμε νερό για τουαλέτα, δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχει γίνει ένα μπάχαλο εδώ, δεν σηκώνει κανείς το τηλέφωνο, δεν ήρθε ούτε ο δήμαρχος να μας φέρει ένα μισό λίτρο νερό. Έχουμε νεφροπαθείς εδώ, έχουμε μωρά 16 μηνών, έχουμε εγκλωβισμένους κατάκοιτους στα σπίτια», ανέφερε αρχικά ο κ. Στέφανος Σακκας

.«Ο Στρατός δεν έπρεπε να βγάλει τον κόσμο έξω με βάρκες; Είμαστε στο έλεος. Δεν γνωρίζουμε για αγνοούμενους. Έχουν πέσει και σπίτια που κατοικούνταν. Το χωριό έχει 450-500 ανθρώπους. Είναι στο κέντρο του χωριού και στα σπίτια και άλλοι άνθρωποι. Στο διπλανό χωριό, στην Κόρδα είναι στα κεραμίδια άνθρωποι. Εμείς εδώ, δεν έχουμε καμία επικοινωνία. Μόνο με βάρκα μπορεί να προσεγγιστεί το χωριό», συμπλήρωσε ο κ. Σακκάς.

«Στην καφετέρια που είμαστε πάνω υπάρχει ταράτσα που μπορεί να μας φέρει τρόφιμα. Εμείς τώρα εδώ πρέπει να φύγουμε. Έχουμε 10 μωρά από 16 μηνών έως 3 ετών. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι, δεν έχουν συγγενείς και είναι εγκλωβισμένοι. Ολόκληρη χώρα δεν μπορούν να στείλουν 10-20 βάρκες να πάρουν τον κόσμο; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε ένα αντλιοστάσιο πριν από 8 χρόνια, δεν είχε πλημμυρίσει ποτέ το χωριό μας, με το που έκαναν αυτό το έργο όλα τα νερά καταλήγουν στο χωριό.Το αντλιοστάσιο έχει 5 μήνες και δουλεύουν 2, γιατί δεν φτάνει το ρεύμα. Μετά τον Ιανό μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει άλλο ποτάμι έξω από το κεντρικό για να διοχετεύονται τα βρόχινα νερά και να τα τραβάει το αντλιοστάσιο», δήλωσε.

Ξεπέρασε τα 9 μέτρα η στάθμη του νερού στον Πηνειό

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, το ύψος της στάθμης του ποταμού έχει πλέον ξεπεράσει τα 9 μέτρα την ώρα που μεγάλος όγκος νερού εξακολουθεί να ρέει προς τη Λάρισα. Όπως, δε, τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ «αν και η στάθμη φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για κάποια έκτακτη εξέλιξη. Πιθανότατα θα υπάρξει πρόβλημα στις εκβολές, στο Δέλτα, όπου θα φύγει ο μεγάλος όγκος νερού στο Αιγαίο».

Εντολή εκκένωσης σε τρία χωριά της Λάρισας

Σε τρία χωριά έξω από τη Λάρισα πάντως δόθηκε ήδη εντολή εκκένωσης λόγω πλημμυρών και ήδη ο κόσμος τα εγκαταλείπει. Σύμφωνα με το larissanet.gr, πρόκειται για τα Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι. Στον δήμο Λάρισας είχαν εκτιμήσει από χθες τη δυσκολία της κατάστασης και αργά το βράδυ της Πέμπτης εκδόθηκε ανακοίνωση για να ενημερωθούν οι πολίτες και να είναι σε εγρήγορση. «Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112.

αγνοούμενους

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

κακοκαιρία Daniel, Πηνειός, υπερχείλιση

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Τρίκαλα: Συγκλονιστικές εικόνες διάσωσης παιδιών και ηλικιωμένων με γκρέιντερ τα ξημερώματα

Xαρακτηριστικές είναι οι συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση εγκλωβισμένων στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων που καταγράφηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα trikalavoice.gr, ο στρατός, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ιδιώτες επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή νύχτα-μέρα προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό ατόμων.

αγνοούμενους

Όπως φαίνεται από εικόνες που έρχονται στο φως, η Θεσσαλία έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, μετά από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

αγνοούμενους