Απόφοιτος Γυμνασίου σε ηλικία 83 ετών έγινε ο Απόστολος Προδανάς από το Κιλκίς. Ο ηλικιωμένος μίλησε στην ΕΡΤ για την επιστροφή του στα θρανία έπειτα από 71 χρόνια, που ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο, την απόφασή του να γίνει και πάλι μαθητής αλλά και τη στήριξη, που είχε από τους δασκάλους του στο Γυμνάσιο Δεύτερης Ευκαιρίας.

«Περήφανος ήμουν εκείνη την ώρα, που έπαιρνα το απολυτήριο, που έβλεπα όλους τους συμμαθητές, τις συμμαθήτριές μου, το ίδιο, αγκαλιαστήκαμε όλοι, φιληθήκαμε, που πήραμε τα απολυτήρια», λέει συγκινημένος ο Απόστολος Προδανάς, Απόφοιτος Γυμνασίου Δεύτερης Ευκαιρίας Κιλκίς.

Πώς αποφάσισε στα 83 του χρόνια να πάρει απολυτήριο

Με αγάπη για τη μουσική και το διάβασμα, όπως λέει ο ίδιος, όλα άρχισαν από μία αφίσα στο καφενείο, στο Πεδινό του Κιλκίς. «Είδα μια ανακοίνωση στο καφενείο και πήρα στο τηλέφωνο που είχε κι αυτοί με παρακίνησαν και πήγα, οι καθηγητές μου δηλαδή, κάποιος Θεόδωρος Ηλίας και ο Βουλγαράκης. Πέρασαν από εδώ και μου είπαν να πάω από εκεί να με γράψουν, δεν περνούσα εγώ, όλο έλεγα θα περάσω και τελικά πέρασαν αυτοί από εδώ και με έγραψαν κι έτσι συνέχισα αλλιώς ίσως να μη συνέχιζα κιόλας», σχολιάζει ο ίδιος. «Με αντάμωσε μια χωριανή κάποτε και μου είπε ‘τι το θέλεις το γυμνάσιο εσύ, 100 χρονών τώρα…’ και της λέω ‘και 101 να ήμουν, θα πήγαινα», λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Προδανάς.

Το 1952 ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο και 71 χρόνια μετά τον Ιούνιο του 2023, πήρε το πτυχίο Γυμνασίου και τώρα, όπως λέει, έχει συνέχεια το Λύκειο.

*Φωτογραφία ΕΡΤ