Οι τελευταίες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, καθώς για πρώτη φορά δεν έσπευσε να αρνηθεί την παραφιλολογία που ακούγεται εδώ και μήνες. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με τον ίδιο να έχει τονίσει επανειλημμένα ότι θέλει να εξαντλήσει την 4ετία.

Από τα λεγόμενα του προκύπτει μια αμφιβολία σχετικά με το τί πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες, αφού ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε να ορίσει ημερομηνία εκλογών, και να διορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. Άτυπα τα κόμματα έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο, ενώ τα κομματικά επιτελεία προσπαθούν να βρουν ποια είναι η ημερομηνία «κλειδί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Capital, τόνισε ποια είναι η στάση του, και επέρριψε την ευθύνη των πρόωρων εκλογών στην αντιπολίτευση, που εμμένει να οξύνει τους τόνους. Όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν τον Αύγουστο, καθώς πολλά από τα επιδόματα, που θα δίνονταν το φθινόπωρο, επισπεύσθηκαν και ενισχύθηκαν.

«Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές «ευκαιρίες» να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.

Τα πιθανότερα σενάρια για τις πρόωρες εκλογές

Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες».

Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα».

Ακόμα, ο Βασίλης Γιόγιακας είχε δώσει ως πιθανές ημερομηνίες των πρόωρων εκλογών την 25η Σεπτεμβρίου ή την 2α Οκτωβρίου. Τώρα και ο Γιάννης Λοβέρδος είπε στον ΑΝΤ1 ότι τοποθετεί τις εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, υποστηρίζοντας πως θα γίνουν κατά 70% στις 2 Οκτωβρίου. Η ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών δεν έχει κλειδώσει, λέγοντας ότι μπορεί να είναι μια εβδομάδα πριν ή μετά από την 2α Οκτωβρίου. Ο Γιάννης Λοβέρδος, ωστόσο, τόνισε πως ο πρωθυπουργός θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις μετά τις 20 Αυγούστου, που σημαίνει ότι όλα αυτά είναι σενάρια.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr

Qatar: «Κομμένα» τα one night stand στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αλλιώς φυλάκιση για έως και 7 έτη

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλω να εξαντλήσω την 4ετία, αλλά… »

Νέα μάστιγα η κλοπή βενζίνης – Ποια οχήματα μπαίνουν στο στόχαστρο και ποια η μέθοδος των επιτήδειων