Η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί τη μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως από τη στιγμή που εμφανίζονται μεγάλες ομάδες πληθυσμών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί αρνούνται. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που είδαμε χθες με την πορεία των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα που προκάλεσε και δημόσιες φθορές. Είναι και η Αμερική όπου ένα ποσοστό πάνω από το 40% δηλώνει αρνητικό προς τον εμβολιασμό.

Το πρόβλημα βρίσκεται κατά βάση στην εμπιστοσύνη προς την επιστήμη που δεν έχει γαλουχηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδίως όταν υπάρχουν περιπτώσεις που και η ίδια η επιστήμη σκάβει τον λάκκο της.

Οι έρευνες όμως είναι αναμφισβήτητες και δε γίνεται να μπαίνουμε στη διαδικασία να τις θεωρούμε κάθε φορά κατευθυνόμενες.

Μια νέα έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, έρχεται να επιβεβαιώσει ευρήματα αντίστοιχης έρευνας που είχε δημοσιευτεί τον Μάιο, όπου αποδεικνύεται η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Υπάρχει μια διαφοροποίηση προς τα κάτω σαφώς σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, αλλά και πάλι δεν πρόκειται για αμελητέα ποσοστά. Ως προς το Pfizer οι δύο δόσεις έχουν αποτελεσματικότητα 93,7% στο αρχικό στέλεχος και 88% για τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι δύο δόσεις της AstraZeneca έχουν αντίστοιχα 74,5% και 67%. Αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση Pfizer έχει 36% πιθανότητα ανοσίας απέναντι στην Δέλτα, ενώ το AstraZeneca βρίσκεται στο 30%.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα μειώνεται όταν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα της Covid-19, αλλά αντίστοιχα στοιχεία από το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας δείχνουν ότι απέναντι σε βαριές μορφές της νόσου είναι αρκετά αποτελεσματικά τα δύο εμβόλια.

Το στοιχείο εκείνο που φαίνεται ότι δεν θα αποφευχθεί στο εγγύς μέλλον, αφορά στην πιθανότητα μιας τρίτης δόσης με Pfizer ή AstraZeneca, ακόμα κι αν το αρχικό εμβόλιο που δέχτηκε κάποιος ήταν Moderna ή Johnson -στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για δεύτερη δόση.

Έρευνα του Μαΐου στην Αγγλία, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε δείξει ότι επιτυγχάνεται πολύ μεγάλη ανοσία εφόσον ακολουθήσει μια τρίτη δόση από τα δύο εμβόλια 45 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

* Φωτογραφία: Pexels/cottobro