Η UBS θα καταβάλει συνολικά περίπου 387 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα που σχετίζονται με παραπτώματα της Credit Suisse στις συναλλαγές της με την Archegos Capital Management, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης του ελβετικού αντιπάλου που κατέρρευσε αρχίζει να πληρώνει πλέον το νομικό της λογαριασμό.

Σε απόφαση συναίνεσης με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η UBS συμφώνησε να καταβάλει 268,5 εκατομμύρια δολάρια για «μη ασφαλείς και επισφαλείς πρακτικές διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου αντισυμβαλλομένου» στην Credit Suisse, την οποία η UBS εξαγόρασε τον Ιούνιο. Η Αρχή Εποπτικής Ρύθμισης της Τράπεζας της Αγγλίας επέβαλε πρόστιμο στην τράπεζα ύψους 87 εκατ. λιρών (112 εκατ. δολαρίων), το οποίο, όπως είπε, ήταν το μεγαλύτερο πρόστιμο που είχε επιβάλει μέχρι σήμερα επισημαίνει σε δημοσίευμα το Bloomberg.

Credit Suisse

Η Credit Suisse «απέτυχε να διδαχθεί από προηγούμενες παρόμοιες εμπειρίες και είχε αντιμετωπίσει ανεπαρκώς τις ανησυχίες που είχαν τεθεί προηγουμένως από την PRA», ανέφερε η βρετανική ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Credit Suisse: Νομικές υποχρεώσεις και αποζημιώσεις

Η εξαγορά της UBS από την δοκιμαζόμενη αντίπαλό της έκλεισε τον περασμένο μήνα, δίνοντας στον διευθύνοντα σύμβουλο Σέρτζιο Ερμότι ένα πιθανό έκτακτο κέρδος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τη διάσωση με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, η UBS έχει προηγουμένως καθοδηγήσει ότι οι νομικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την Credit Suisse θα μπορούσαν να φτάσουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 12 μηνών και οι απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Fed ανέφερε ότι η Credit Suisse «δεν διέθετε επαρκή διακυβέρνηση, έμπειρο προσωπικό με επαρκές κύρος και επαρκή ποιότητα δεδομένων και διαχείριση κινδύνων με βάση τα μοντέλα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες που διεξάγονταν με τους αντισυμβαλλομένους διαχειρίζονταν σωστά τους κινδύνους».

Εκτός από την καταβολή του προστίμου, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει στις ρυθμιστικές αρχές σχέδιο για βιώσιμη διακυβέρνηση και πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, μεταξύ άλλων.