Mια από τις ελάχιστες εναπομείνασες χώρες χωρίς κορωνοϊό, το μικρό έθνος της Ωκεανίας, τα νησιά Cook, ανέφεραν ύστερα από 2 ολόκληρα χρόνια πανδημίας, το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός της χώρας κος. Mark Brown, δήλωσε πως ο πρώτος μολυσμένος ταξιδιώτης, έφτασε στην περιοχή μέσα από διεθνή πτήση από Νέα Ζηλανδία, στις 10 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε την Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, πως η γυναίκα – φορέας, παρότι ήταν ασυμπτωματική, βγήκε θετική στο διαγνωστικό τεστ που διεξήχθη μερικές ώρες από την άφιξη της. Στην συνέχεια, τέθηκε σε καραντίνα. Η φορέας ταξίδευε με άλλους δυο, οι οποίοι επίσης θα παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι να βγουν αρνητικοί.

Για αυτόν τον λόγο, προειδοποίησε πως θα μπορούσε να υπάρξει σιωπηρή μετάδοση μέσα στο σαββατοκύριακο, αφού άλλος ένας ταξιδιώτης διαγνώστηκε θετικός με το που επέστρεψε στην Νέα Ζηλανδία, έχοντας πρώτα διαμείνει στα νησιά Cook, σπό τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

ΠΟΥ: Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία να τεθεί υπό έλεγχο φέτος η πανδημία

Όπως ήταν φυσικό, οι κάτοικοι της περιοχής θορυβήθηκαν και εκατοντάδες έσπευσαν την Τρίτη, σε σημεία διαγνωστικού τεστ, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα και να αποφύγουν την μετάδοση στην υπόλοιπη κοινότητα. Το υπουργείο Υγείας των νησιών, επιβεβαίωσε πως 31 πιθανοί φορείς που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, βγήκαν αρνητικοί.

Τα νησιά Cook, που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ενώ διαθέτουν μόνιμο πληθυσμό 18.000 κατοίκων, έθεσαν σε ισχύ αυστηρά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την απαγόρευση πτήσεων εξωτερικού, στην πρωτεύουσα Rarotonga.

Να σημειωθεί πως το ποσοστό εμβολιασμένων ανέρχεται στο 96% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής. Το θετικό κρούσμα, εντοπίστηκε μια εβδομάδα μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ανηλίκους άνω των 11 ετών και μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Πηγή: The Guardian