Ένα σούπερ γιοτ που συνδέεται με τον Roman Abramovich ελλιμενίστηκε σε τουρκικό θέρετρο την Τρίτη. Πηγές υποστηρίζουν ότι ο ίδιος και άλλοι πλούσιοι Ρώσοι θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία, μετά από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση. Το άλλο του γιοτ, Eclipse, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου με μήκος 162,5 μέτρα, βρίσκεται αυτήν την στιγμή στη Μαρμαρίδα στη νοτιοδυτική Τουρκία αφού πέρασε από ελληνικά νησιά, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters και δεδομένα παρακολούθησης.

Το γιότ λέει ότι διαθέτει δύο ελικοδρόμια, εννέα καταστρώματα, πισίνα και ενσωματωμένη αντιπυραυλική άμυνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πλέει με σημαία Βερμούδων. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Abramovich, όπως κι άλλους πλούσιους Ρώσους, καθώς προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον Vladimir Putin και τους συμμάχους του, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Solaris, ένα άλλο σούπερ γιοτ του Abramovich μήκους 140 μέτρων, έφτασε μια μέρα νωρίτερα στην Αλικαρνασσό, αφού έχει περάσει από τα νερά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν επιβάλει κυρώσεις. Τόσο το Eclipse όσο και το Solaris κατασκευάστηκαν σε γερμανικά ναυπηγεία. Είναι μερικά από τα γιοτ που ανήκουν στον Abramovich, σύμφωνα με αναφορές στα SuperYachtFan, SuperYacht και Forbes.

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Chelsea βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία πτήσεων. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία ότι επενέβαινε στα γιοτ.

Ο Abramovich θέλει να κάνει επενδύσεις στην Τουρκία

Η Τουρκία είναι από τις χώρες που αντιτίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείται ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους που επιδιώκουν να κάνουν επενδύσεις και να προστατέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μια πηγή στην Άγκυρα είπε ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να περάσει στην επιβολή κυρώσεων και αναμένει ότι οι πλούσιοι Ρώσοι θα αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία και θα κάνουν επενδύσεις.

Μια άλλη πηγή αναφέρει ότι ο Abramovich ήδη έχει κάνει κάποιες κινήσεις, που μαρτυρούν ότι θέλει να επενδύσει στην Τουρκία. «Θέλει να κάνει κάποια δουλειά και μπορεί να αγοράσει κάποια περιουσιακά στοιχεία», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι είχε ήδη στην κατοχή του κάποια περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία.

Με τον ερχομό του Eclipse και του Solaris, ο Abramovich έχει προς το παρόν μεταφέρει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία. Το σκάφος εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια. Τα γιοτ που συνδέονται με τη Ρωσία έχουν κατασχεθεί σε πολλές χώρες, όπως στην Γαλλία, την Ιταλία και την Γερμανία.

Πάντως, οι επικριτές της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπαν ότι η άρνηση επιβολής κυρώσεων θα μπορούσε να την αφήσει ευάλωτη διεθνώς. Η Τουρκία διατηρεί μια διπλωματική στάση, καθώς έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς τόσο με την Ρωσία, όσο και με την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Zelensky: Απετράπη εκ νέου σχέδιο δολοφονίας του από τους μισθοφόρους του Putin

Ρωσία: Πάνω από 10.000 νεκροί στρατιώτες – Έχουν κολλήσει έξω από το Κίεβο και γεμίζουν νάρκες το έδαφος

Ουκρανία: Τα οπλικά «σκουπίδια» των Ρώσων, είναι ο θησαυρός των Ουκρανών