Μια μέρα πριν από την εθνική μας επέτειο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης η τελετή υποδοχής των θραυσμάτων του Παρθενώνα, μετά τη δωρεά του Βατικανού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι σχετικές συμφωνίες μεταβίβασης υπογράφηκαν στο Γρηγοριανό Μουσείο Κοσμικής Τέχνης του Βατικανού (Museo Gregoriano Profano), παρουσία του Καρδινάλιου Φερνάντο Βέργκεθ Αλθάγκα, προέδρου της Ποντιφικής Επιτροπής για το Κράτος του Βατικανού, του π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη, συνεργάτη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας των Μουσείων του Βατικανού, Μπάρμπαρα Γιάτα.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθ. Νίκος Σταμπολίδης, η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αγία Έδρα, Κάτια Γεωργίου, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή.

Η δωρεά των τριών θραυσμάτων είχε γίνει γνωστή ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε και το Βατικανό είχε ανακοινώσει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «αποφάσισε να δωρίσει στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β΄, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία επί αιώνες φυλάσσονται προσεκτικά στις Ποντιφικές Συλλογές και στα Μουσεία του Βατικανού και εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο».

«Η μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητος πνευματική και φιλάδελφος χειρονομία της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς μπορεί ο πολιτισμός να συμβάλει καθοριστικά στον διάλογο, στην ειρήνη, στην συμφιλίωση των κοινοτήτων», υπογράμμισε χθες, στο Βατικανό, η Λίνα Μενδώνη.

Από την πλευρά του, ο Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga, πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της πόλης του Βατικανού, χαρακτήρισε «αυτή τη δωρεά μια χειρονομία ειρήνης, σε αυτή την ιστορική στιγμή, η οποία σημαδεύτηκε, τόσο πολύ, από πολέμους».

Τα τρία θραύσματα, που προέρχονται από τις νότιες μετόπες, τη βόρεια ζωφόρο και το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, απεικονίζουν δύο ανδρικά κεφάλια και ένα κεφάλι αλόγου.