Ήταν μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει την Ιταλία το 1983. Ένα 15χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Η υπόθεση τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο και η οικογένεια της ανήλικης Εμμανουέλας Ορλάντι κατηγορεί το Βατικανό για εμπλοκή στην εξαφάνισή της, αμφισβητώντας πως το νεαρό κορίτσι είχε πέσει θύμα βιασμού από το θείο της.

Η 15χρονη Εμμανουέλα, ο πατέρας της οποίας εργαζόταν στο Βατικανό, εθεάθη για τελευταία φορά στο κέντρο της Ρώμης στις 22 Ιουνίου 1983, όταν βγήκε από το ωδείο όπου είχε πάει για μάθημα μουσικής.

Έκτοτε, έχουν διατυπωθεί αμέτρητες θεωρίες για το τι της συνέβη. Κάποιοι μάλιστα εμπλέκουν τις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας, τη μαφία, υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού ή ακόμη και τους ελευθεροτέκτονες.

Τα νεότερα στοιχεία της έρευνας για την αινιγματική υπόθεση οδηγούν προς το συμπέρασμα της «οικογενειακής τραγωδίας», όπως γράφουν τοπικά Μέσα, κάτι που απορρίπτεται από τους οικείους της, οι οποίοι λένε ότι πρόκειται για μια απόπειρα αντιπερισπασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7, ο εισαγγελέας του Βατικανού πρόσφατα έστειλε στον ομόλογό του της Ρώμης τις επιστολές που αντάλλαξε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Βατικανού με έναν ιερέα τον Σεπτέμβριο του 1983, δηλαδή τρεις μήνες μετά την εξαφάνιση του κοριτσιού.

Ο τότε γραμματέας του κράτους του Βατικανού, Αγκοστίνο Καζαρόλι έγραφε σε έναν ιερέα, τον πνευματικό της οικογένειας Ορλάντι, για να επιβεβαιώσει ότι η Ναταλίνα, η μεγαλύτερη αδελφή της αγνοούμενης, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον θείο τους Μάριο Μενεγκούτσι, που έχει πλέον πεθάνει.

Στις επιστολές, ο εξομολογητής παραδέχεται ότι η νεαρή κοπέλα του είχε αποκαλύψει τα γεγονότα. Της είχε απαγορευτεί να μιλήσει με την απειλή ότι θα έχανε τη δουλειά της στη Βουλή, όπου ο θείος της, ο οποίος κρατούσε το κυλικείο, την είχε προσλάβει λίγους μήνες νωρίτερα.

Τα γεγονότα αυτά ήταν γνωστά στους εισαγγελείς εκείνη την περίοδο, επειδή τα είχε επιβεβαιώσει η ίδια η Ναταλίνα Ορλάντι, σύμφωνα πάντα με το κανάλι.

Σήμερα, ωστόσο, η αδελφή της αγνοούμενης απορρίπτει πως έπεσε θύμα βιασμού από τον συγγενή της. Μαζί με τον αδελφό της Πιέτρο και τη δικηγόρο τους, Λάουρα Σγκρο, δίνουν άλλη τροπή.

«Δεν υπήρξε βιασμός. Τα γεγονότα ανάγονται στο 1978. Ο θείος μου μου έκανε προτάσεις», αλλά τα πράγματα σταμάτησαν εκεί, αφού τον απέφυγε, διαβεβαίωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Πιέτρο Ορλάντι υπενθύμισε ότι το άλλοθι του θείου του είχε επαληθευτεί τότε: βρισκόταν σε διακοπές, μακριά από τη Ρώμη.

«Το Βατικανό προσπαθεί να αποκρούσει κάθε ευθύνη», πρόσθεσε ο Πιέτρο Ορλάντι, ζητώντας να συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση.

«Για ποιον λόγο το Βατικανό δεν θέλει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο; Επειδή θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ελέγξει 40 άτομα, με δημόσιες ακροάσεις», πρόσθεσε.

«Δεν είναι η αποκάλυψη του αιώνα, μιλάμε για πράγματα που ήταν γνωστά σε όλους», υπογράμμισε η Σγκρο.

Η «δημοφιλέστερη» θεωρία σχετικά με τη 15χρονη είναι πως την απήγαγαν μαφιόζοι για να ασκήσουν πιέσεις στο Βατικανό και να εισπράξουν δάνειο.

Άλλο σενάριο υποστηρίζει πως την απήγαγαν ζητώντας την αποφυλάκιση του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, του ατόμου, δηλαδή, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1981.

Σημειώνεται πως η υπόθεση της Εμμανουέλα Ορλάντι έχει γίνει ντοκιμαντέρ στο Netflix, με τον τίτλο «Κορίτσι του Βατικανού».

Μεταξύ άλλων, εμφανίζεται και μία φίλη της που υποστηρίζει πως η 15χρονη της εκμυστηρεύτηκε ότι μία εβδομάδα πριν από την εξαφάνιση είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από συνεργάτη του Πάπα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP