Το Βατικανό ανακοίνωσε την Τρίτη (24/10) την παραίτηση ενός Πολωνού επισκόπου ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας επισκοπής της νότιας Πολωνίας.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει λακωνικά ότι «ο Άγιος Πατέρας αποδέχτηκε την παραίτηση του Γκρέγκορς Κάζακ από την επισκοπή του Σοσνόβιετς», χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης υπενθύμισαν ωστόσο το σκάνδαλο που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο στην Ντάμπροβα Γκόρνιτσα, μια ενορία της επισκοπής του Σοσνόβιετς, όπου ένας από τους ιερείς οργάνωσε ένα όργιο, προσκαλώντας και έναν ιερόδουλο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε και έφτασε μέχρι το Βατικανό επειδή ο προσκεκλημένος έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της βραδιάς και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να καλέσουν τις πρώτες βοήθειες.

«Ο πατήρ Τόμας Ζ. και δύο λαϊκοί διέπραξαν μια πολύ σοβαρή παράβαση των ηθικών αξιών, την οποία η Εκκλησία δεν ανέχεται και την καταδικάζει σθεναρά. Το συμβάν αυτό αποτελεί σκάνδαλο για τους πιστούς και η δημόσια κατακραυγή είναι δικαιολογημένη», αναφέρεται στον ιστότοπο της επισκοπής.

Ο επίσκοπος Κάζακ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ζήτησε από τους πιστούς και το Βατικανό να του «συγχωρέσουν» τις «ανθρώπινες αδυναμίες» του.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης υπενθύμισαν επίσης δύο παλαιότερα σκάνδαλα στην ίδια επισκοπή. Στην πρώτη περίπτωση, ο διευθυντής μιας ιερατικής σχολής συνελήφθη σε ένα γκέι κλαμπ ενώ στη δεύτερη ένας 46χρονος ιερέας σκότωσε έναν διάκο, κατά 20 χρόνια νεότερό του και κατόπιν αυτοκτόνησε πέφτοντας στις γραμμές του τρένου.

Ο Κάζακ χειροτονήθηκε επίσκοπος το 1989 και ήταν επικεφαλής της επισκοπής του Σοσνόβιετς από το 2009.