Πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στα Τέμπη και συγκεκριμένα στην περιοχή Ευαγγελισμός, όταν μία εμπορική και μία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες, για την ώρα, συνθήκες. Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 85 τραυματίστηκαν από τη σφοδρή σύγκρουση, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών ίσως και να αυξηθεί, καθώς πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια που έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα.

Πώς δύο τρένα που κινούνταν προς αντίθετη κατεύθυνση -το ένα προς Λάρισα και η επιβατική αμαξοστοιχία προς θεσσαλονίκη- συγκρούστηκαν, είναι το ερώτημα που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Το εμπορικό τρένο συγκρούστηκε μετωπικά με την αμαξοστοιχία Inter City 62 της Hellenic Train, που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με περίπου 350 επιβάτες και 20 άτομα προσωπικό.

Η εταιρεία Hellenic Train προχώρησε σε ανακοίνωση περίπου τρεις ώρες αργότερα, διευκρυνίζοντας πως πρόκειται για μετωπική σύγκρουση και όχι για εκτροχιασμό, που ήταν και οι πρώτες πληροφορίες, γεγονός που σημαίνει πως μιλάμε για ανθρώπινο λάθος.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες. Αναμένεται συνεχής ενημέρωση».

Καμία από τις 52 λέξεις της ανακοίνωσης δεν απαντά στα αίτια της σύγκρουσης, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκατόμβη νεκρών, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρία ενός επιβάτη στην ΕΡΤ, που βρισκόταν στα τελευταία βαγόνια άκουσε στον ασύρματο τους μηχανοδηγούς να λένε «Πάμε κι όπου βγει». Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Όταν μείναμε στο Παλαιοφάρσελο με καθυστέρηση, όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλά με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και να λέει “πάμε και όπου βγει”, είσαι προϊδεασμένος για το ότι κάτι δεν θα πάει καλά», είπε ο επιβάτης, ενώ συμπλήρωσε ότι το «πάμε και όπου βγει» το άκουσε μέσω των ασυρμάτων.

Στα Τέμπη Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής – 3ημερο εθνικό πένθος

Σε συνεχή επικοινωνία με το συντονιστικό κέντρο και τους αρμόδιους υπουργούς βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα πρώτα λεπτά της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το μεσημέρι στην περιοχή της τραγωδίας, ενώ αυτή την ώρα μεταβαίνει στην περιοχή ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και τα πρώην στρατόπεδα «Καρατάσιου», «Παύλου Μελά» και «Ζιάκα».

Στο μεταξύ, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 36 νεκρούς. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Θάνος Πλεύρης: «Μακάρι οι περισσότεροι να βρουν τον άνθρωπό τους»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για την σύγκρουση των τρένων στη Λάρισα, από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλη δηλώνοντας απόλυτα συγκλονισμένος. «Αυτή τη στιγμή οι τραυματίες στα νοσοκομεία βρίσκονται σε καλά χέρια. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι σε καλή κατάσταση. Εχουμε 32 νεκρούς, οι περισσότεροι έρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας», ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Είμαστε δίπλα στους συγγενείς. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης για τους τραυματίες, έχουμε τους ψυχολόγους να τους στηρίξουμε. Είναι μια τρομακτική διαδικασία για γονείς και συγγενείς. Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση, παρά τις δυσκολίες».

Σε αυτό τόνισε πως το «υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση είναι δίπλα για να τους στηρίξουμε, πρέπει να τρέξει γρήγορα η διαδικασία και μακάρι οι περισσότεροι να βρουν τους ανθρώπους τους».

Πρόεδρος Μηχανοδηγών ΟΣΕ: «Τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν»

Σε μια σοβαρή καταγγελία , για τη λειτουργία των τρένων στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη όπου συνέβη η τραγωδία, μίλησε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας. Όπως τόνισε «δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα, είμαστε στο manual και σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ούτε τα φωτοσήματα λειτουργούν, αν λειτουργούσαν οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως».

Για το αν αυτό σημαίνει πως οι μηχανοδηγοί κινούνται στα «τυφλά», τόνισε ότι «οι πληροφορίες δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου. Μας λέει ο σταθμάρχης στην ΑΘήνα θα πάτε μέχρι το μενίδι, μετά μέχρι την Οινόη, συνολικά αυτό γίνεται 15 φορές από Αθήνα για θεσσαλονίκη».

Σημείωσε πως «υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα, δεν λειτουργούν, ρωτήστε τους υπευθύνους». Αναφορικά για τις συνθήκες του δυστυχήματος, είπε ότι «στο σημείο έχει διπλή γραμμή, ένα ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, δεν ξέρω γιατί τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή».

Τέλος, ο Κώστας Γενηδούνιας είπε: «Εμείς ακολουθούμε εντολές. Όπου μας πουν πηγαίνουμε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι διπλή η γραμμή. Αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα υπάρχουν διακλαδώσεις. Όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά. Είναι χρόνια που δεν λειτουργούν τα συστήματα».

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Έβγαλα όσους περισσότερους μπορούσα»

Ανατριχιαστική είναι και η μαρτυρία  επιβάτη που βρισκόταν στο 6ο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, οποίος προσπάθησε να βγάλει από το τρένο όσους περισσότερους μπορούσε. «Βρισκόμουν στο βαγόνι 6. Το νιώσαμε σαν σεισμό. Στο βαγόνι μου χτύπησε μόνο μια γυναίκα. Προσπάθησα να βγάλω όσους περισσότερους μπορούσα, ήταν ένα κοριτσάκι 6 μηνών που ευτυχώς έμαθα ότι βγήκε ζωντανό, έβγαλα όσους περισσότερους μπορούσα. Με έχει πιάσει ταραχή. Συγκρούστηκε το βαγόνι 2 που είναι η καφετέρια. Δεν μπόρεσα να περάσω πιο μπροστά γιατί τα συντρίμμια φλέγονταν».

«Πέρασαν 15 λεπτά από τη σύγκρουση και δεν υπήρχε κανένας εκεί από αστυνομία και πυροσβεστική»

«Όλοι ήταν ανέμελοι, μερικοί να κοιμούνται. Ξαφνικά έγινε ένα μπαμ, πέφτει καμία βαλίτσα και μετά το τράνταγμα γινόταν όλο και χειρότερο. Στα 5 δευτερόλεπτα καταλαβαίνεις ότι έγινε κάτι πολύ-πολύ κακό. Το βαγόνι μας δεν χτυπήθηκε άσχημα, σπάσανε πολλά τζάμια. Είχε λάδια στο πάτωμα. Έπεφταν άτομα. Κάποια βαγόνια πήραν φωτιά. Δεν υπήρχε πρόσβαση για να φτάσουμε στα πρώτα βαγόνια. Πέρασαν 15 λεπτά από τη σύγκρουση και δεν υπήρχε κανένας εκεί από αστυνομία και πυροσβεστική. Ήμασταν εγώ, μια κοπέλα, μερικοί επιβάτες που ήρθαν να βοηθήσουν και τραυματίες. Στα βαγόνια ήταν εγκλωβισμένοι. Δεν ξέρω τι έγινε στα βαγόνια, μετά από 1,5 και 2 ώρες που ήρθε η πυροσβεστική και τα έσβησε όλα. Ήμασταν εκεί μόνο 5 άνθρωποι για να βοηθήσουμε», ανέφερε στη μαρτυρία του ένας από τους επιβάτες που βοήθησαν.

Βίντεο λίγα λεπτά μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Βίντεο που τράβηξε με το κινητό του επιβάτης λίγο μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων κοντά στα Τέμπη, όπου καταγράφονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των επιβατών να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί στα πίσω βαγόνια της αμαξοστοιχίας και να βγουν έξω από το φλεγόμενο τρένο.

Στο εν λόγω βίντεο, διάρκειας 52 δευτερολέπτων, ακούγονται επιβάτες να φωνάζουν: «Όλοι έξω από το τρένο! Όλοι έξω! Γρήγορα, γρήγορα! Είστε καλά; Από εδώ ελάτε! Από τα αριστερά! Ελάτε παιδιά, ελάτε! Όλοι έξω, έχει φωτιά! Έλα έξω όλοι! Από το βαγόνι 5 παρακαλώ!».

Θλιβερές εικόνες στα νοσοκομεία της Λάρισας – Οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές

Σύμφωνα με πληροφορίες του GR Times, το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας μετρά 14 νεκρούς και 20 τραυματίες. Ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο από χθες το βράδυ είναι σε επιφυλακή. Το σοκαριστικό όμως είναι πως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές.

Την ίδια ώρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί οι σοροί 9 ατόμων και 48 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο έχουν διασωληνωθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τέμπη