Παιχνίδια, κατεστραμμένες κούκλες και αναμνήσεις. Αυτά είναι όλα όσα απέμειναν από τον Καλέντ Ναμπχάν, έναν Παλαιστίνιο που είδε τα δύο του εγγόνια να χάνουν τη ζωή τους ενώ κοιμόντουσαν, από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Γάζα.

Η μόλις 3 ετών Ριμ και ο 5χρονος Ταρέκ σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων κατά προσφυγικού καταυλισμού. Ο Νάμπχαν περιγράφει στο CNN το τελευταίο βράδυ που πέρασε μαζί τους και τα λόγια του αποτελούν μαχαιριά στην καρδιά.

Αφού θυμήθηκε ότι τον παρακαλούσαν να βγουν έξω στην αυλή για να παίξουν κι εκείνος αρνήθηκε λόγω της επικινδυνότητας, εξηγεί:

«Ζητούσαν συνέχεια φρούτα, αλλά δεν υπάρχουν φρούτα λόγω του πολέμου. Μπόρεσα να τους βρω μόνο λίγα μανταρίνια. Κοιμόμασταν όταν έγινε η επίθεση. Ξύπνησα ουρλιάζοντας και προσπάθησα να περπατήσω στο σκοτάδι, πατώντας πάνω σε ερείπια, για να βρω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Ήταν όλοι τους ήδη θαμμένοι κάτω από ερείπια.

Ο Ναμπχάν δείχνει στο αμερικανικό δίκτυο φωτογραφίες και βίντεο από παλιές, ευτυχισμένες στιγμές της οικογένειας και λέει ότι τα δύο αδελφάκια ήταν αχώριστα μεταξύ τους όπως και ότι οι τρεις τους είχαν πολύ δυνατή σχέση, μια και ζούσαν μαζί του. «Ο πατέρας τους εργάζεται στο εξωτερικό κι έτσι είχα ενεργό ρόλο στη ζωή τους».

Η κόρη του και μητέρα των παιδιών, αλλά και η αδελφή της, τα δύο παιδιά δηλαδή του Ναμπχάν, επέζησαν αλλά έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

«Τα εγγόνια μου ήταν δύο πολύ μικρά παιδιά για να καταλάβουν τον πόλεμο στον οποίο έζησαν και πέθαναν. Ούτε μαχητές ήταν, ούτε τρομοκράτες. Δεν θα μπορέσουν να χαρούν ποτέ ξανά, να παίξουν, να φάνε τις αγαπημένες τους λιχουδιές».

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε, ο παππούς απεικονιζόταν να φιλά το άψυχο κορμί της τρίχρονης εγγονής του.

«Την φιλούσα στα μάγουλα και στη μύτη και γελούσε. Εκείνη τη μέρα την φιλούσα ξανά, αλλά δεν ξυπνούσε. Εύχομαι απλώς να κοιμόταν βαριά. Αλλά δυστυχώς έχει πεθάνει».