Για την περισσυλογή των νεκρών ζώων στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές στη Θεσσαλία κινητοποιούνται και οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο ίδιος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό.

«Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Τα νεκρά ζώα που τόσες ημέρες έχουν αποσυντεθεί μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα στη Θεσσαλία, αποτελούν μια υγειονομική βόμβα, ενώ στα λιμνάζοντα νερά που έχουν αναμειχθεί με αυτά της αποχέτευσης, στοιβάζονται και νεκρά τρωκτικά.

Ο κίνδυνος για τον κόσμο να κολλήσει κάποια μολυσματική ασθένεια είναι τεράστιος, όπως και για τους διασώστες που επιχειρούν στα λασπωμένα νερά. Πάνω από 30.000 σωροί ζώων, παραμένουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στις λάσπες στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, υπεύθυνο περίθαλψης άγριων ζώων της «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς», η περισυλλογή ζώων χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους για αυτό τον σκοπό.

«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς τη στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στην καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα νεκρά ζώα από τη Θεσσαλία μεταφέρονται σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας για αποτέφρωση σε ειδικούς κλιβάνους.

Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.