Ύστερα από τα Uber Files στη Γαλλία, που εμπλέκουν το όνομα του Emmanuel Macron, κατηγορώντας τον ότι μεθόδευσε την εγκατάσταση της αμερικανικής πολυεθνικής στη χώρα με αδιαφάνεια, ακόμα ένα σκάνδαλο επανέρχεται στην δημοσιότητα. Μήνυση κατά της Uber κατέθεσαν 550 γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από οδηγούς της εταιρείας. Toυλάχιστον 150 ακόμη ερευνώνται.

Η υπόθεση κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Σαν Φρανσίσκο. Περιλαμβάνει καταθέσεις γυναικών επιβατών που «απήχθησαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή με άλλο τρόπο δέχθηκαν επίθεση από οδηγούς της Uber».

«Ήδη από το 2014, η Uber ήξερε ότι οι οδηγοί της επιτέθηκαν σεξουαλικά και βίαζαν γυναίκες επιβάτες. Ωστόσο, στα οκτώ χρόνια από τότε, σεξουαλικά αρπακτικά που οδηγούσαν για την Uber συνέχισαν να επιτίθενται, συμπεριλαμβανομένων των ενάγων των οποίων οι αξιώσεις φέρονται στη σημερινή αγωγή», ανέφερε η δικηγορική εταιρεία, που ανέλαβε την υπόθεση, σε δελτίο τύπου.

Οι αναφορές κατά της Uber

Η εταιρεία είπε ότι έλαβε 3.824 αναφορές για τις πέντε πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης το 2019 και το 2020, που κυμαίνονται από «μη συναινετικό φιλί σε σημείο του σώματος» έως «μη συναινετική σεξουαλική διείσδυση» ή βιασμό. Η Uber είπε ότι οι αναφερόμενες σεξουαλικές επιθέσεις μειώθηκαν κατά 38% από την αρχική της αναφορά, η οποία κάλυψε το 2017 και το 2018 κι οι αναφορές ανέρχονταν σε 5.981. Δεν είναι σαφές εάν υπήρξε αντίκτυπος από την πανδημία Covid-19, η οποία μείωσε δραματικά τον αριθμό των επιβατών το 2020 και το 2021.

«Η σεξουαλική επίθεση είναι ένα φρικτό έγκλημα και λαμβάνουμε κάθε αναφορά στα σοβαρά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια, γι’ αυτό η Uber έχει δημιουργήσει νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, έχει θεσπίσει πολιτικές με επίκεντρο τους επιζώντες και είναι πιο διαφανής σε ό,τι αφορά σε σοβαρά συμβάντα. Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις εκκρεμείς αναφορές, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ασφάλεια στο επίκεντρο της δουλειάς μας», είπε ένας εκπρόσωπος της Uber στο BBC.

«Ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber βασίζεται στο να προσφέρει στους ανθρώπους μια ασφαλή μετακίνηση προς το σπίτι, αλλά η ασφάλεια των επιβατών δεν ήταν ποτέ το μέλημά της – η ανάπτυξή της ήταν σε βάρος της ασφάλειας των επιβατών τους», δήλωσε ο Adam Slater, ιδρυτικός συνεργάτης της Slater Slater Schulman, του δικηγορικού γραφεί που εκπροσωπεί τις γυναίκες.

Photo:Unsplash.com

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Δημήτρης Λιγνάδης: Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρότι κρίθηκε ένοχος για βιασμό

Κορωνοϊός: Αφήνουμε την Όμικρον και καλώς ορίζουμε τη νέα μετάλλαξη – Τη λένε Κένταυρος και έχει εντοπιστεί σε 10 χώρες

Άδωνις Γεωργιάδης: Διαψεύδει τις φήμες ότι χτύπησε την Ευγενία Μανωλίδου