Το βλέπετε ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, σωστά; Από μεταλλάξεις σε μεταλλάξεις είναι ο κορωνοϊός, του οποίου ένα νέο κύμα έξαρσης αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν μια άλλη ανησυχία που τους προβληματίζει, και αυτή δεν είναι η αύξηση κρουσμάτων, αλλά η νέα μετάλλαξη BA.2.75, ονόματι Κένταυρος.

Εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία, στις αρχές Μαΐου και είναι εξαιρετική μεταδοτική, καθώς από τη στιγμή που εντοπίστηκε εκτοξεύτηκε ο αριθμός των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την Guardian, η εν λόγω νέα μετάλλαξη έχει ήδη φτάσει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες 10 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον «Κένταυρο» ως παραλλαγή υπό παρακολούθηση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί, στενά τη νέα παραλλαγή, όμως σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Ο προβληματισμός των ειδικών πάντως αυξάνεται, λόγω του τεράστιου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων που εντοπίζουν από την BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο του 2021. «Ακόμη και αν δεν φτάσει σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει ζήτημα εκεί, τουλάχιστον, πρόσθεσε.

Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Ένας ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Leeds, ονόματι δρ Στίβεν Γκρίφιν, αναφέρει πως «πέρυσι τέτοια εποχή, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι τη μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσώπευε ένα εξελικτικό αποκορύφωμα για τον ιό, ωστόσο η εμφάνιση της Ομικρον και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής των αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο όπως αυτό της γρίπης για να συμβαδίσουμε με την εξέλιξη του ιού»

Όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ο ίδιος τόνισε πως εκτός από τα εμβόλια, τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα διαγνωστικής παραλλαγής για την πρόληψη των λοιμώξεων και των επαναλοιμώξεων. «Χρειάζεται η δημιουργία ανθεκτικών στις λοιμώξεις περιβαλλόντων μέσω του σωστού αερισμού, της αποστείρωσης του αέρα εσωτερικών χώρων, αλλά των κατάλληλων και υποστηριζόμενων περιόδων απομόνωσης που θα μειώσουν ουσιαστικά την ταχεία μετάδοση», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Jill Biden: Παρομοιάζει τους Λατίνους με τάκος και προκαλεί αντιδράσεις

Συρία: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS από αμερικανικό drone – Η ανακοίνωση των ΗΠΑ

Ιστορική πτώση για το ευρώ – Ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά σε 20 χρόνια